Geen 11e van de 11e vorig jaar
In samenwerking met
L1 Nieuws
NOS Nieuws

Geen vergoeding in Limburg voor afgelaste '11devande11de'

De organisatoren van het carnaval in Roermond, Venlo en andere gemeenten in Noord- en Midden-Limburg krijgen geen vergoeding voor de kosten die ze hebben gemaakt rond 11 november 2021. Het feest werd vorig jaar op het allerlaatste moment afgelast na een noodkreet van de Limburgse ziekenhuizen over het toenemende aantal coronagevallen.

"De schatting is dat de schade zo rond de drie ton uitkomt in onze regio", reageert directeur Jac Rooijmans van de Veiligheidsregio Limburg-Noord bij 1Limburg. "Maar het gaat vooral om de teleurstellende manier waarop dit nu behandeld is. Het is jammer dat we langs zo'n strak meetlatje worden gelegd."

De '11devande11de' is het traditionele begin van het carnaval, dat vooral in Limburg groot en met tal van evenementen wordt gevierd. Maar vorig jaar ging het feest in Noord- en Midden Limburg dus niet door.

Landelijk evenementenverbod

Op 9 november, twee dagen vantevoren, besloten de Veiligheidsregio en de burgemeesters van de regio in een spoedberaad dat het gezien het stijgend aantal coronapatiënten onverantwoord zou zijn om door de te gaan met de viering. Die ziekenhuizen konden er geen patiënten meer bij hebben, lieten ze toen weten.

De organisatoren van de afgelaste evenementen vroegen compensatie aan voor de gemaakte kosten, maar ze hebben pech, blijkt nu. Het besluit om de festiviteiten rond de 11devande11e te annuleren kwam net een paar dagen te vroeg.

Vier dagen later, op 12 november 2021, kondigde de Rijksoverheid een officieel landelijk evenementenverbod af en konden organisatoren aanspraak maken op financiële steun uit de Tijdelijke Regeling Subsidie Evenementen Covid-19 en Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen.

Geen uitzondering

Maar de organisatoren in Noord- en Midden-Limburg kunnen dat dus niet. "Voorwaarde om voor deze regelingen in aanmerking te komen, is dat het evenement vanwege een door de Rijksoverheid aangekondigd evenementenverbod geen doorgang kon vinden", schrijft minister Micky Adriaansens voor alle duidelijkheid in een brief aan de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

"Ik begrijp dat dit niet het antwoord is waar u op hoopt, en dat uw besluit om deze evenementen te verbieden mede gebaseerd is op uw communicatie met voormalig minister Hugo de Jonge", schrijft Adriaansens verder. "Desalniettemin kan ik voor uw specifieke situatie geen uitzondering maken."

Advertentie via Ster.nl