Biniam Girmay is Olav Kooij te snel af in de eerste etappe van de Ronde van Valencia.
NOS Wielrennen

Girmay is Kooij de baas in Valencia, 'stier' De Lie klopt oud-wereldkampioen

Biniam Girmay heeft zijn eerste overwinning van het seizoen te pakken. In de sprint van een uitgedund peloton was hij in de eerste etappe van de Ronde van Valencia Olav Kooij op indrukwekkende wijze de baas.

Het is al de vierde zege dit nog prille seizoen voor de formatie van Intermarché-Circus-Wanty, dat voor het eerst aan kop gaat in het UCI-ploegenklassement.

De etappe van 189 kilometer van Orihuela naar Altea kende geen geheimen voor de renners. Er werd namelijk gereden door het gebied waar de meeste ploegen hun trainingskampen opslaan in december en januari.

Zo kent iedereen de Col de Rates, een van de bekendste trainingsklimmen in het peloton. Vandaag lag de top op zo'n 60 kilometer van de finish en die werd als eerste gerond door Marc Soler (UAE).

Verschillende ploegen probeerden Kooij er daar al af te rijden en anders op de Bernia, de tweede pittige klim van de dag. Dat lukte ook, maar met hulp van zijn ploegmaten van Jumbo-Visma keerde de jonge Nederlander weer terug in de afdalingen.

Jumbo-Visma op kop, Girmay wint

Vervolgens nestelde Jumbo-Visma zich op kop om gecontroleerd naar de sprint te rijden, maar dat was buiten Joan Bou gerekend. Bou (Euskaltel), een renner uit de streek, plaatste op een steil stuk op een kilometer of acht van de finish een aanval die Sam Oomen te machtig was.

In de dalende lijn naar de finish in Altea was tegen het op hol geslagen peloton geen kruid gewassen. Van een georganiseerde sprint was vervolgens geen sprake. Girmay ging vanuit het wiel van ploeggenoot Mike Teunissen als eerste aan en bleef buiten bereik van Kooij.

Beeld uit 2021: Biniam Girmay en Olav Kooij flankeren Filippo Baroncini, die net wereldkampioen is geworden bij de beloften in Leuven

Bij het WK voor beloften in Leuven in 2021 stonden Girmay (tweede) en Kooij (derde) al samen op het podium. Kooij won in zijn eerste profseizoen meteen veertien koersen, maar die zeges waren niet van het kaliber van Girmay.

De Eritreeër schreef namelijk geschiedenis met zeges in onder meer Gent-Wevelgem en de Giro d'Italia. Een leiderstrui in een Europese rittenkoers droeg Girmay echter nog nooit.

In vier koersdagen dit seizoen heeft Girmay nu al één overwinning, een tweede plaats en een derde plaats te pakken.

De Lie klopt Pedersen in Ster van Bessèges

In Zuid-Frankrijk maakte Arnaud De Lie weer eens duidelijk waarom hij misschien wel gezien moet worden als het grootste sprinttalent van nu. In de eerste etappe van de Ster van Bessèges, een vijfdaagse rittenkoers in de Gard en de Cevennen, was de pas 20-jarige Waal van Lotto-Dstny oud-wereldkampioen Mads Pedersen te snel af.

Arnaud De Lie is Mads Pedersen en Benoît Cosnefroy te snel af.

In de 161 kilometer lange rit van en naar Bellegarde moest drie keer de Côte de la Tour bedwongen worden, een hellinkje met een gemiddelde stijging van 8,2 procent. Door waaiers brak het peloton al snel, maar net voor de slothelling zat alles weer bijeen.

De finishlijn lag bovenop deze 700 meter lange klim en net als vorig jaar zette Pedersen als eerste aan. De Lie - bijgenaamd 'Le taureau de Lescheret' (de stier van Lescheret) - bleek de meeste inhoud te hebben en stak de Deen in de slotmeters voorbij. Met Benoît Cosnefroy was ook de nummer drie in de openingsrit een renner van statuur.

Jean-Paul van Poppel was de laatste Nederlandse winnaar van de Ster van Bessèges, in 1994.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl