NOS Wielrennen

Wærenskjold schenkt ambitieuze ploeg Uno-X eerste zege van het seizoen

Noor Wærenskjold pakt eerste profzege in Saudi-Arabië, Groenewegen raakt leiding kwijt

Wordt dit het jaar van de doorbraak van de Noors-Deense wielerploeg Uno-X? De ambitieuze procontinentale ploeg wil graag naar de WorldTour en heeft voor het eerst in het bestaan een uitnodiging voor de Tour de France op zak.

Geen betere manier om die ambities kracht bij te zetten dan een overwinning. En die eerste zege dit seizoen is binnen, dankzij de sterke eindspurt van Søren Wærenskjold. De 22-jarige Wærenskjold was in de oplopende sprint van de derde etappe van de Ronde van Saudi-Arabië net iets sterker dan Jonathan Milan en Cees Bol.

Dat de derde etappe van Al Mansiyah naar de top van de klim naar Abu Rakah (259,2 kilometer) uit zou lopen in een sprint van een uitgedund peloton, was verrassend. Onder weg moest er namelijk vooral geklommen worden.

De wind speelde de renners in de woestijn van Saudi-Arabië weer aardig parten. De toppers wachtten geduldig op de finale, waarin een paar steile stukjes zaten. Toen de rechte, brede weg echt steil omhoog begon te lopen probeerden Zdenek Stybar en Santiago Buitrago weg te komen, maar ook zij werden teruggeblazen in het peloton.

Voor Dylan Groenewegen waren die stijgingspercentages te gortig. Hij moest de voorsten laten gaan en wist toen ook dat hij de leiderstrui aan Milan - de winnaar van de tweede etappe) moest overdragen.

De Italiaan dacht ook de etappe te winnen, maar Wærenskjold (die uitstekend werd gebracht door zijn ploeg) has op de oplopende weg naar de meet net iets meer over.

Surfen door de wind

Net als de 1.94 meter lange Milan staat Wærenskjold (1.91 meter) vooral bekend als een krachtpatser met een prima eindschot. Zo is hij regerend wereldkampioen tijdrijden bij de beloften, terwijl hij in de wegwedstrijd derde werd.

"Bij de beloften was ik goed, maar ik heb nog nooit kunnen winnen bij de profs", zei Wærenskjold na zijn eerste profzege. "Vanochtend had ik ook niet gedacht dat ik vandaag zou kunnen winnen. De wind speelde een grote rol, op het einde kon ik een beetje 'meesurfen' met het peloton en zo kwamen we terug. In de etappe van dinsdag zaten we met de ploeg aan de verkeerde kant en moesten we tegen de wind inbeuken. Maar we hebben geleerd en begonnen vandaag aan de goede kant van de weg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl