Optreden van de Nederlandse rapformatie The Opposites op Lowlands
NOS NieuwsAangepast

Lowlands tikt met komende editie 'mijlpaal' van 300 euro per ticket aan

Verontwaardiging bij sommige Lowlandsgangers vandaag: het festival maakte namelijk allerlei bijzonderheden bekend over de komende editie in augustus. En hoewel het festival in Biddinghuizen lof oogst voor het binnenhalen van grote namen als Billie Eilish en Florence + The Machine, klinkt er ook kritiek op de nieuwe ticketprijs. Een driedaags ticket voor het hele festival kost voor het eerst 300 euro.

Twee pandemiejaren lang kon het populaire Nederlandse festival in Flevoland niet doorgaan. Vorige zomer volgde wel weer een editie: kaartjes gingen voor de prijs van 245 euro exclusief servicekosten over de toonbank, met verplichte servicekosten kwam de totaalprijs neer op 255 euro. Ook dat was in vergelijking met 2021 een stijging. En met de verhoging van dit jaar komt daar nog eens 45 euro bovenop.

"Het komt omgerekend neer op 15 euro extra per dag, dat is een flinke prijsstijging", erkent Bente Bollmann, marketing manager bij Mojo. Volgens hem zijn duurdere ticketprijzen dit jaar onvermijdelijk omdat de kosten voor organisator Mojo zijn toegenomen. En dat terwijl Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg vorig jaar al van "de duurste Lowlands ooit" sprak.

Het vorige festivalseizoen stond in het teken van materiaaltekorten, doordat spullen zoals toiletten en tenten zowel op GGD-testlocaties als voor de opvang van vluchtelingen werden gebruikt. Het leidde tot schaarste en dus tot prijsverhogingen. Dat probleem speelt dit jaar nog steeds, stelt Bollmann.

Daarbij hakt ook de inflatie er deze editie volgens Mojo stevig in. "Wij organiseren het festival, maar we hebben de materialen niet zelf in bezit. We moeten dus veel inhuren en inkopen tegen hogere prijzen", stelt Bollmann. Als voorbeeld noemt hij de lichtapparatuur. "En ook voor ons gaan de energiekosten door het dak."

Daar komt bij dat ook de artiestenprijzen volgens Bollmann zijn gestegen. "Wereldwijd worden festivals populairder, dus bekende artiesten worden meer gevraagd. Zij treden op voor de hoogste bieder".

Niet uniek

Qua prijsverhogingen is Lowlands overigens niet uniek: ook de prijzen van andere festivals gaan al jaren gestaag omhoog. Zo kost North Sea Jazz dit jaar 300 euro voor een weekend, tegen 250 euro vorig jaar. Ook festivals als Pinkpop, Down The Rabbit Hole en Rock Werchter hebben de ticketprijzen de voorbije jaren verhoogd. Daarnaast stijgen de prijzen van drank en voedsel al langer mee.

Bij organisator Mojo leven dan ook zorgen dat Lowlands straks niet meer bezocht zal worden door mensen met een smalle beurs, bijvoorbeeld studenten. Onder die groep is het festival erg populair. "Dat is voor ons echt een punt van zorg", erkent Bollmann.

Maar het boeken van artiesten met minder statuur was volgens Bollmann nooit een optie. "Mensen verwachten echt wat van Lowlands, qua kwaliteit en qua namen." Een populaire naam als Billie Eilish past volgens hem dan ook perfect bij het Lowlands-plaatje. Bollmann: "Maar ter verdediging: als je voor de grote namen losse tickets zou boeken, zou je meer dan 300 euro moeten uitgeven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl