NAVO-chef Stoltenberg schudt de hand van de Japanse premier Kishida
NOS Nieuws

NAVO en Japan halen banden aan om Russische en Chinese dreiging

De NAVO en Japan gaan de banden versterken. Dat hebben NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en de Japanse premier Fumio Kishida bekendgemaakt tijdens een bezoek van Stoltenberg aan Japan. De partijen gaan meer samenwerken op het gebied van maritieme veiligheid en het bestrijden van cybercrime en desinformatie.

Stoltenberg en Kishida zeiden dat de Russische invasie in Oekraïne en intensievere militaire samenwerking tussen Moskou en China tot de meest gespannen veiligheidssituatie sinds de Tweede Wereldoorlog hebben geleid. "De wereld bevindt zich op een historisch keerpunt", valt te lezen in een verklaring van de twee leiders.

Stoltenberg en Kishida uitten ook hun zorgen over de nucleaire dreigingen van Rusland en gezamenlijke militaire oefeningen die Rusland en China doen in de buurt van Taiwan. Daarnaast zijn ze bezorgd over de ontwikkeling van kernwapens door Noord-Korea.

Aanmoediging China

Volgens Stoltenberg zou een Russische overwinning in Oekraïne China aanmoedigen om Taiwan meer "te pesten" en te bedreigen. "Deze oorlog is niet alleen een Europese crisis, maar een uitdaging voor de wereldorde. Peking kijkt nauwlettend toe. Wat vandaag in Europa gebeurt, kan morgen in Oost-Azië gebeuren."

NAVO-chef Stoltenberg (l) in gesprek met Kishida en zijn delegatie

Eerder deze week bracht de NAVO-topman ook een bezoek aan Zuid-Korea. In Seoul drong hij erop aan de militaire steun aan Oekraïne te vergroten.

Japan en Zuid-Korea behoren niet tot de NAVO, maar de leiders van beide landen waren vorig jaar wel als waarnemers aanwezig bij een NAVO-top. China uitte eerder kritiek op de toenadering tussen de NAVO en Aziatische landen. Rusland beschouwt een eventuele uitbreiding van het westerse bondgenootschap als een bedreiging.

Kishida naar Kiev?

Japan maakte eind vorig jaar bekend zijn defensie flink te versterken. Het land komt dan na de VS en China op de derde plaats als het gaat om militaire uitgaven.

Volgens Japanse media overweegt premier Kishida om later deze maand Kiev te bezoeken om de steun aan Oekraïne kracht bij te zetten. "De oorlog in Oekraïne is belangrijk voor ons allemaal, en daarom zijn we ook erg dankbaar voor de steun die Japan geeft", zei Stoltenberg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl