Heddy Lester in 2015
NOS Nieuws

Zangeres Heddy Lester (De Mallemolen) overleden

Zangeres en actrice Heddy Lester is op 72-jarige leeftijd overleden. Lester overleed in haar woning in Amsterdam aan de gevolgen van blaaskanker.

"Ze heeft enorm gevochten tegen de ziekte", zegt haar broer Frank Affolter tegen De Telegraaf. "Aanvankelijk leek het de goede kant op te gaan tot enkele weken geleden bleek dat de kanker ook haar lever had aangetast."

Eurovisie Songfestival

Lester, geboren als Heddy Affolter, werd bekend vanwege haar deelname aan het Eurovisie Songfestival met het nummer De Mallemolen, geschreven door haar broer Frank en tekstschrijver Wim Hogenkamp. Dat was in 1977. Ze eindigde van de achttien deelnemers op de twaalfde plek.

Het nummer werd in de Nederlandse Top 40 geen grote hit, maar het groeide in de loop der jaren wel uit tot een evergreen in cafés. Onder anderen Paul de Leeuw nam De Mallemolen op in zijn repertoire.

Het zingen werd Lester met de paplepel ingegoten: haar moeder Louise de Montel was zangeres en had samen met vader Coen Affolter een theaterrestaurant in Amsterdam. In de jaren 70 was het een populaire plek voor andere artiesten, onder wie Ramses Shaffy.

Na haar optreden op het Eurovisie Songfestival in 1977, toen ze al enige jaren optrad onder de artiestennaam Lester, raakte ze als zangeres een beetje in de vergetelheid. Wel speelde ze als actrice in onder meer het toneelstuk Ghetto van Toneelgroep De Appel, waar ze de tegenspeelster was van Eric Schneider, die vorig jaar overleed.

'Ze denken dat ik overleden ben'

Na verschillende rollen in toneelstukken en musicals vertolkte Lester haar laatste rol in 2020 in de film Groeten van Gerri. Daarin speelde ze de moeder van hoofpersonage Gerri van Vlokhoven (Frank Lammers).

Ondanks de verbreding van haar carrière bleef Lester altijd sterk verbonden aan De Mallemolen, zo zag ze dat zelf ook. Toen het Eurovisie Songfestival in 2020 in Nederland werd georganiseerd was Lester verbaasd toen een uitnodiging voor het muziekspektakel uitbleef.

"De Mallemolen is een van de bekendste nummers gebleven. En ik heb geen één uitnodiging gezien of zoiets. Te achterlijk voor woorden vind ik het allemaal", zei Lester destijds in het programma Volgspot op NPO Radio 5. "Ze denken dat ik overleden ben of misschien weten ze mijn adres of telefoonnummer niet meer, ik heb geen idee."

Volgens de organisatie bleek het overigens om een misverstand te gaan en was er naar niemand een officiële uitnodiging gestuurd.

Heddy Lester tijdens het Nationaal Songfestival met De Mallemolen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl