In verschillende Amerikaanse steden herdenken mensen de overleden Tyre Nichols
NOS NieuwsAangepast

Zesde agent uit functie na dodelijke mishandeling Memphis

In de Amerikaanse stad Memphis is een zesde agent uit zijn functie ontheven in de nasleep van de dood van Tyre Nichols. De 29-jarige Amerikaan werd op 7 januari aangehouden, volgens de politie vanwege roekeloos rijgedrag. Een groep agenten mishandelde hem vervolgens en Nichols overleed drie dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Wat de precieze betrokkenheid van de zesde agent inhoudt, is onduidelijk. Hij is nog geen verdachte en is niet ontslagen maar op non-actief gesteld. Volgens zijn advocaat was hij wel betrokken bij de aanhouding van Nichols, maar niet bij de fatale mishandeling.

De politie van Memphis heeft vrijdag videobeelden vrijgegeven van de mishandeling. Te zien en te horen is hoe Nichols door agenten, die net als hij zwart zijn, hardhandig uit zijn auto wordt gehaald en daarna wordt geslagen en geschopt.

Ook drie medewerkers van de brandweer in Memphis zijn ontslagen naar aanleiding van het incident. Het gaat om twee medici en een chauffeur. Ze hebben meerdere beleidsregels en protocollen geschonden, staat in een verklaring.

Vijf agenten ontslagen

Eerder werden vijf betrokken agenten ontslagen. Zij worden onder meer verdacht van second-degree murder. Dat is een minder ernstig misdrijf dan moord met voorbedachten rade, maar ernstiger dan doodslag. Als de agenten worden veroordeeld, kunnen zij een celstraf krijgen van 15 tot 60 jaar.

Ook worden ze verdacht van zware mishandeling, vrijheidsberoving en wangedrag door een ambtenaar. De vijf agenten zijn na het betalen van een borgsom op vrije voeten.

Hier zie je een samenvatting van de ruim 20 minuten door de politie vrijgegeven beelden:

Vrijgegeven politiebeelden van fatale mishandeling

Gisteren werd ook bekend dat de speciale eenheid waartoe de agenten behoorden, is ontmanteld. Die eenheid had als taak om de criminaliteit in bepaalde gebieden van Memphis terug te dringen. Sinds de dood van Nichols lag de eenheid, genaamd Scorpion, onder vuur.

"Nu Scorpion in een kwaad daglicht staat door de verschrikkelijke daden van een aantal leden, is het noodzakelijk dat wij als het politiekorps van Memphis proactief handelen", staat in een verklaring van de politie.

Familie aanwezig bij State of the Union

De moeder en stiefvader van Nichols hebben een uitnodiging van president Biden geaccepteerd om aanwezig te zijn bij de State of the Union. Die jaarlijkse toespraak van de president voor de leden van het Congres vindt plaats op 7 februari.

De moeder van Nichols heeft via haar advocaat gezegd te hopen dat de dood van haar zoon een hoger doel kan dienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl