NOS SportAangepast

Giri wint Tata Steel-toernooi, mede dankzij Van Foreest: 'TeamNL tegen de rest'

Schaker Anish Giri heeft de 85ste editie van het Tata Steel-toernooi op zijn naam geschreven. Een knappe prestatie, want na de overwinning van Jan Timman in 1985 lukte het alleen Jorden van Foreest in 2021 om als Nederlander het prestigieuze toernooi in Wijk aan Zee te winnen.

Giri neemt de titel over van wereldkampioen Magnus Carlsen, die het toernooi acht keer won. "Het is heel bijzonder. Omdat het een groot toernooi is en het is in mijn thuisland", zei Giri na afloop.

Giri na 'onverwachte' titel bij Tata Steel-schaaktoernooi: 'Heel bijzonder'

In de dertiende en laatste ronde was Giri met wit te sterk voor de Roemeen Richard Rapport. De partij was in evenwicht totdat de Roemeen een blunder maakte en zijn koning in gevaar bracht. Giri sloeg vervolgens toe met een briljante torenzet. Hierdoor was Rapport kansloos en een paar zetten later gaf hij op.

Hulp van landgenoot

Om de titel ook daadwerkelijk binnen te slepen, had Giri wat hulp van een landgenoot nodig. Van Foreest won verrassend met zwart van de 18-jarige Nodirbek Abdoesattorov. Hierdoor verspeelde de Oezbeek de koppositie.

Met het behaalde punt kwam Giri uit op een totaal van 8,5 punten, terwijl Abdoesattorov bleef steken op 8 punten. Hij werd samen met Carlsen tweede.

Abdoesattorov verspeelt titel tegen Van Foreest (L)

Giri was na afloop vol lof over Van Foreest. "Ik had verwacht dat het een remise zou worden, maar Jorden speelde heel agressief en heel goed. Ik moest juichen voor Jorden, dus het werd TeamNL tegen de rest van het toernooi."

Dat Giri er met de titel vandoor zou gaan had hij aan het begin van de dag niet verwacht. "Ik dacht dat de kans op winst niet heel erg hoog was, zeker minder dan vijftig procent."

Feestje?

De 28-jarige Giri was eerder al twee keer dicht bij de eindwinst van het toernooi. In 2018 (Magnus Carlsen) en in 2021 (Van Foreest) verloor hij als gedeeld nummer een na dertien ronden de barrage.

De kersvers kampioen heeft zelf geen rekening gehouden met een feestje. "Ik kreeg deze vraag eerder en zei dat ik geen plannen heb, maar mijn vrouw zei dat het anders zit. Dus het wordt toch wel een feestje, denk ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl