Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2023
NOS Sport

Carlsen worstelt en verliest in Johan Cruijff Arena, Giri tweede in Tata-schaaktoernooi

Magnus Carlsen won al acht keer, waaronder vorig jaar, maar nu worstelt de mondiale nummer één op het Tata Steel-schaaktoernooi. Donderdag verloor de regerend wereldkampioen met wit van de 18-jarige Oezbeek Nodirbek Abdusattorov.

De nederlaag tegen Abdusattorov was de tweede keer op rij dat Carlsen een klassieke partij verloor. Een zeldzaamheid. Met twee punten uit vijf zakt Carlsen naar plek tien (van veertien deelnemers) op de ranglijst.

Abdusattorov voert, na zijn verrassende zege op Carlsen met de zwarte stukken, de ranglijst aan, met vier uit vijf punten. Nederlander Anish Giri zit de tiener op de hielen in Wijk aan Zee.

Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2023
Pragg en Giri tijdens hun partij in de vijfde speelronde

Giri, die dit toernooi nog geen partij verloor, staat een halve punt achter de Oezbeek en aast op de eerste plek. De mondiale nummer zeven kwam met zwart tot een remise tegen het Indiase talent Rameshbabu Praggnanandhaa.

De 17-jarige 'Pragg' is een van de grootste talenten in de schaakwereld en behoort tot een ijzersterke generatie jonge schakers uit India, van wie er drie meedoen dit toernooi. Opmerkelijk detail: de jongelingen krijgen al enige tijd persoonlijke begeleiding van Indiase schaakgrootheid Viswanathan Anand. De meervoudig wereldkampioen bivakkeert deze weken ook in Wijk aan Zee.

Praggnanandhaa staat gedeeld derde met een halve punt minder dan Giri en treft vrijdag in speelronde zes koploper Abdusattorov. Terwijl de schaaktieners elkaar te lijf gaan, ligt er voor Giri een kans om de leiding in het toernooi over te nemen. Hij ziet vrijdag met wit Dommaraju Gukesh tegenover zich aan het bord.

Sjaak Swart als eregast

Voor speelronde vijf waren de veertien grootmeesters donderdag uitgeweken naar de Johan Cruijff Arena. Zoals het Tata Steel-schaaktoernooi jaarlijks één speelronde op een andere locatie speelt dan aan de kust in Dorpshuis de Moriaan.

In een sfeervolle blauwpaars verlichte zaal in het Ajax-stadion trommelde de organisatie Sjaak Swart op om speelronde vijf te openen met de gong.

  • Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2023
    Sjaak Swart opent speelronde vijf met de gong
  • Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2023
    Magnus Carlsen en Sjaak Swart schudden elkaar de hand

Het van marketing doordrenkte uitje was even daarvoor al begonnen toen de grootmeesters samen met Swart een teamfoto maakten langs het veld. Voor Carlsen, die nog een onderonsje had met Swart, was het overigens niet de eerste keer in de Johan Cruijff Arena.

Zaterdag zat de Noor nog op de tribune bij het eredivisieduel tussen Ajax en FC Twente. Edwin van der Sar, algemeen directeur van de Amsterdamse club, had ondanks het zware weer waarin de club zich sportief gezien bevindt wel even tijd om op de foto te gaan met de regerend wereldkampioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl