Petr Pavel, geflankeerd door zijn vrouw Eva Pavlova
NOS NieuwsAangepast

Tsjechië kiest oud-generaal Pavel als nieuwe president

Oud-generaal Petr Pavel wordt de nieuwe president van Tsjechië. Na een nek-aan-nekrace in de eerste ronde, won hij zoals verwacht de tweede ronde ruim met meer dan 58 procent van de stemmen. Zijn rivaal was oud-premier Andrej Babis. Hij is met een vermogen van 3,2 miljard euro een van de rijkste mensen van het land.

"Waarheid, waardigheid, respect en nederigheid hebben gewonnen", zei de 61-jarige Pavel tegen zijn aanhangers en de verzamelde pers. "Ik ben ervan overtuigd dat deze waarden worden gedeeld door de meesten van ons." Ook vindt hij het belangrijk dat deze waarden terugkeren in het presidentiële paleis en de Tsjechische politiek.

Pavel heeft voor de NAVO gewerkt en wordt gezien als iemand die niet bang is voor het nemen van moeilijke beslissingen. De oud-generaal deed mee als onafhankelijke kandidaat, maar kreeg wel steun van centrum-rechts. Zijn tegenstrever Babis staat bekend als populist en werd kort voor de verkiezingen vrijgesproken van miljoenenfraude. Babis en de huidige premier van Tsjechië, Petr Fiala, hebben Pavel met zijn overwinning gefeliciteerd.

Stem in maatschappelijk debat

Het presidentschap in Tsjechië is een voornamelijk ceremoniële functie, maar de president heeft wel een belangrijke stem in het maatschappelijke debat. Daarnaast kiest de president de premier en het bestuur van de centrale bank. Ook heeft de president invloed op het buitenlandbeleid. De verkiezingen stonden in het teken van de oorlog in Oekraïne.

De twee kandidaten stonden op dit punt lijnrecht tegenover elkaar. Pavel steunt Oekraïne onvoorwaardelijk, ook militair. Babis noemde zijn rivaal een "oorlogszuchtige man" die het conflict met Rusland verder zou willen laten escaleren. Pavel noemde dat onzin. De oud-generaal is verder voorstander van invoering van de euro en is voorstander van het homohuwelijk.

In de campagne ging daarnaast desinformatie rond. Donderdag ontkrachtte Pavel op Twitter het gerucht dat hij was overleden. Deze leugen was verspreid via een nep-versie van zijn eigen website. "De anti-campagne heeft een nieuw dieptepunt bereikt", zei Pavel. Wie erachter de nep-website zat is niet duidelijk. Volgens de BBC was deze gehost door de Russische versie van Google, Yandex.

Rivaal Babis veroordeelde de desinformatie. Hijzelf besloot om een paar dagen geleden niet meer in persoon campagne te voeren, hij vreesde voor zijn eigen veiligheid na het krijgen van een anonieme doodsbedreiging.

Pavel zal in maart worden beëdigd als president. Hij volgt Milos Zeman op, zijn tweede termijn loopt dan af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl