NOS Voetbal

Kopje koffie met Cocu aanzet tot rentree Pröpper: 'Hier valt alles op goede plek'

Het ging toch kriebelen bij Pröpper: 'Plezier is terug'

Een jaar geleden zette Davy Pröpper onverwachts een punt achter zijn loopbaan. Na een carrière via de jeugd en het eerste van Vitesse, PSV, Brighton & Hove Albion en weer PSV was hij er klaar mee. De negentienvoudig international van Oranje was het plezier verloren en kampte met motivatieproblemen.

"Of ik het voetballen toch niet ga missen? We gaan het allemaal wel zien", zei Pröpper toen, een jaar geleden. Het was tijd voor andere dingen. Pröpper bracht veel tijd door met zijn gezin, trok erop uit met zijn twee kinderen, speelde talloze padelpotjes en hield zich bezig met de verbouwing van zijn huis.

"Daar heb ik van genoten", zegt Pröpper nu. "Ik heb een jaar lang mijn eigen ding gedaan. Dingen gedaan die ik dacht niet te kunnen doen als voetballer. Die rust was fijn. Ik zat sinds mijn twaalfde in de voetbalwereld. Dan word je af en toe geleefd."

Cocu wilde checken of er twijfel was

De (voet)bal liet hij lang links liggen. Toch ging het op een gegeven moment kriebelen. Pröpper miste niet zozeer het profbestaan, maar wel het spel. Voorzichtig kwam een terugkeer op het veld in zijn hoofd. Op welk niveau, bij welke club, in welke stad, daar moest hij nog goed over nadenken.

Cocu zocht contact met Pröpper: 'Om te checken of er twijfel was'

En toen kreeg Pröpper voor de winterstop een belletje van Phillip Cocu, de trainer die hem in 2015 van Vitesse naar PSV haalde. De huidige coach van Vitesse wilde bij Pröpper nagaan of hij nog steeds volledig achter zijn besluit om te stoppen stond. "Ik wilde checken of er nog iets van twijfel was", zegt Cocu.

Die twijfel was er inderdaad. Een week later was er weer contact. Cocu stelde voor een kop koffie te drinken en zo geschiedde. Er werd gesproken over een terugkeer. "Ik heb toen ook aangegeven dat een rentree na een jaar nog kan, maar dat het na nog een jaar moeilijker zou worden", zegt Cocu. "We hebben het wel over het topniveau in Nederland."

Het plezier is terug bij Pröpper

Pröpper besloot daarop zijn naasten te raadplegen en nog eens goed na te denken. Hij besefte dat als hij het nog wilde, dit het moment was. Hij besloot de training te hervatten bij het Vitesse van Cocu. "Om te kijken of het plezier er was om het weer op te pakken."

Phillip Cocu en Davy Pröpper in 2017 bij PSV

Naast inmiddels acht weken meetrainen, deed Pröpper ook al mee in oefenduels met PEC Zwolle en Jong PSV. De volgende stap kwam vrijdag met de ondertekening van een contract tot medio 2024. Pröpper is terug en nog belangrijker: het plezier is terug. "Anders had ik niet getekend", zegt de 31-jarige middenvelder. "Dat zit goed."

"Ik voel me hier thuis", aldus Pröpper. "Hier valt alles op de goede plek. We kunnen thuis blijven wonen, de kids gaan hier naar school, ik kan spelen in de stad waar ik vandaan kom, bij de club waar ik heb gespeeld in de jeugd en nog veel mensen ken. Fysiek word ik steeds sterker en het gaat steeds beter."

Met Pröpper aan boord hoopt Cocu in de tweede seizoenshelft met Vitesse de weg omhoog in te zetten. De Arnhemmers staan nu veertiende en vechten tegen degradatie. "Hij geeft ons een kwaliteitsimpuls en ervaring, maar heeft tijd nodig", zegt Cocu. "Die tijd geven we hem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl