NOS NieuwsAangepast

Fabrikanten mogen meer verdienen om medicijnen beschikbaar te houden

Medicijnfabrikanten mogen op een grote groep medicijnen met een kleine omzet meer gaan verdienen. Minister Kuipers van Volksgezondheid verhoogt de maximumprijzen van zo'n vierduizend geneesmiddelen met 15 procent. "Dit gaat twaalf tot dertien miljoen euro per jaar kosten", schat Kuipers.

Op deze manier wil Kuipers het voor de fabrikanten aantrekkelijk houden de medicijnen aan de Nederlandse markt te blijven leveren. Voor veel medicijnen zijn de winstmarges laag. Fabrikanten leveren daardoor liever aan andere landen.

Naast de productie- en distributieproblemen die er soms al zijn, ontstaan hierdoor medicijntekorten voor Nederlandse patiënten. Het gaat dan voornamelijk om medicijnen met een relatief kleine afzetmarkt, bijvoorbeeld medicijnen die voor een specifieke groep in vloeibare vorm in plaats van pilvorm worden aangeboden.

Bogin, de belangenorganisatie van fabrikanten van generieke medicijnen, is blij met de beslissing van de minister. "Het is goed nieuws voor patiënten." zegt voorzitter Jean Hermans. "De prijsverhoging komt neer op minder dan 20 cent per doosje."

Hermans wil wel snel met de minister om tafel om verdere problemen in de markt te bespreken. Volgens hem zijn er knelpunten zoals de altijd dreigende tekorten aan sommige medicijnen. "De markt zit nog vol risico's."

Innovatieve medicijnen

Voor heel dure, innovatieve medicijnen voor een kleine groep patiënten heeft Kuipers juist besloten dat de toelatingseisen op de Nederlandse markt strenger worden.

De prijsgrens gaat van een verwachte jaaruitgave van 40 miljoen naar 20 miljoen euro per geneesmiddel per jaar. Dat betekent dat voortaan al vanaf een verwachte uitgave van 20 miljoen eerst over de prijs onderhandeld moet worden voordat wordt besloten tot vergoeding vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl