NOS Voetbal

Het huwelijk tussen 'mensenmens' Schreuder en Ajax dat al na 218 dagen klapt

  • Luuk Blijboom

    redacteur NOS Sport

  • Luuk Blijboom

    redacteur NOS Sport

Het is een heugelijke dag, woensdag 22 juni 2022. Op de dag dat Stroe het epicentrum is van een groot boerenprotest tegen het stikstofbeleid van de regering, wordt ook het negen kilometer verderop gelegen Barneveld landelijk op de kaart gezet.

Het is de geboorteplaats van Alfred Schreuder, die op deze datum officieel begint aan een tweejarige termijn als hoofdtrainer van Ajax.

De op dat moment 50-jarige Schreuder is geen onbekende voor de Amsterdammers. In het seizoen 2018/2019 is hij rechterhand van succestrainer Erik ten Hag. Het is de jaargang waarin Ajax de dubbel pakt en in de Champions League zelfs reikt tot de halve finales. Schreuder, kortom, weet hoe de spreekwoordelijke hazen lopen in en rond de Johan Cruijff Arena.

De gedroomde opvolger van Ten Hag, wordt hij zelfs genoemd. Terwijl de aanstelling van Schreuder misschien wel een beetje een stijlbreuk is. Ajax, dat lang te boek stond als kil en zakelijk, gaat in zee met een heus mensenmens, zo meldt de club met gepaste trots op de eigen website.

Barstjes

De verbintenis, die op 12 mei 2022 wordt bekrachtigd met de benodigde handtekeningen, vertoont echter al gauw overeenkomsten met de televisieserie Married At First Sight. De twee beloven elkaar trouw tot in ieder geval 24 juni 2024 en nemen in het contract zelfs een optie voor een derde seizoen op.

Na een voortvarend begin worden al snel de eerste barstjes zichtbaar. Bij nader inzien blijken beide partijen echter minder aantrekkingskracht op elkaar uit te oefenen dan vooraf gedacht en gehoopt. Na een pijnlijke 1-1 tegen FC Volendam verbreekt algemeen directeur Edwin van der Sar donderdag na welgeteld 218 dagen eenzijdig de relatie.

Zo zag de laatste avond van Schreuder als Ajax-trainer eruit

Het is de tweede maal in zijn carrière dat Schreuder zijn congé krijgt, nadat hij eerder bij Twente voortijdig moest vertrekken.

Het is een loopbaan als trainer die hem langs Vitesse, FC Twente, 1899 Hoffenheim, Ajax, Barcelona en Club Brugge brengt alvorens hij bij de Amsterdammers tekent als hoofdcoach. Ajax neemt een ingecalculeerd risico met de aanstelling van Schreuder. Buiten FC Twente, Hoffenheim en Club Brugge zit hij namelijk overal als assistent-trainer op de bank.

Het zijn niet de minsten met wie hij werkt. Bij Hoffenheim staat hij aanvankelijk Huub Stevens bij. Tijdens het jaar bij Ajax geldt hij als tactisch meesterbrein achter de plannen van Ten Hag. In Barcelona neemt hij in de dug-out van Camp Nou plaats naast Ronald Koeman.

Bij Club Brugge doet hij voor de eerste maal van zich spreken door de club in 2022, een half jaar na zijn aanstelling, naar de Belgische landstitel te loodsen. In Amsterdam wordt datzelfde jaar niets minder van hem verwacht.

Dramatische cijfers

Bij Ajax kan Schreuder op geen enkele wijze aan de hooggespannen verwachtingen voldoen. De oefenmeester gaat voortvarend van start, maar vervalt al snel in geworstel en gespartel. Hij gaat langzaam maar zeker ten onder in het venijnige Amsterdamse drijfzand. Van der Sar noch de technische beleidsbepalers Klaas Jan Huntelaar en Gerry Hamstra werpen hem een reddingsboei toe.

De trojka ziet slechts toe hoe Schreuder al gauw werkt aan een reeks dramatische statistieken. Hoewel hij bij hoog en laag beweert groei te zien in het spel van de Amsterdammers, staat de teller na achttien wedstrijden in de eredivisie op slechts 34 punten.

Het is de slechtste seizoenstart van Ajax sinds jaargang 2011-2012, als Frank de Boer de touwtjes in handen heeft. Een jaargang waarin de Amsterdammers overigens wel de landstitel grijpen.

Posten bij slagboom Ajax: 'Om 9.30 uur was selectie hier om alles te verwerken'

Met een winstpercentage van vijftig procent is Schreuder de op twee na slechtst presterende trainer van Ajax. In een grijs verleden doen alleen Keith Spurgeon (1961-1962) en Jack Rowley ('63-'64) het minder met respectievelijk 47 en 43 procent.

Wind zaaien en storm oogsten

En dat terwijl Schreuders begin bij Ajax meer dan acceptabel is. Voor de eerste maal deze eeuw worden de eerste zes duels in de eredivisie zonder puntenverlies afgesloten. De 2-1 nederlaag tegen Liverpool in de groepsfase van de Champions League wordt gezien als een ingecalculeerd bedrijfsrisico in een internationale branche waarin het grote geld nu eenmaal regeert.

Maar al snel blijkt Ajax te lijden onder de vele verkopen in de zomermaanden en het gebrek aan daadkracht om adequate vervangers binnen te hengelen. Zelfs voor de 100 miljoen euro die de Amsterdammers beuren bij de transfer van Antony naar het Manchester United van Ten Hag wordt geen opvolger van formaat gevonden.

Op 16 oktober zit Alfred Schreuder al boordevol frustratie en opent hij de aanval op de media. Bekijk hieronder - in drie fragmenten - naar zijn woedeuitbarsting van die dag.

Schreuders aanpak kenmerkt zich door vele wissels, een beleid waarmee de trainer wind zaait en storm oogst. Topspelers, met Dusan Tadic als belangrijkste exponent, hebben het moeilijk met zichzelf. Schreuder is bovendien niet het tactische meesterbrein waarvoor hij wordt gehouden, zo blijkt wanneer uit de kleedkamer wordt gelekt dat de trainer zijn spelers in de rust van het uitduel met RKC vraagt welke speelwijze moet worden gehanteerd.

Het transfervrije vertrek van clubicoon Daley Blind, het rechtstreeks gevolg van een persoonlijk conflict tussen de verdediger en zijn trainer, is met terugwerkende kracht weinig meer dan de opmaat tot het ontslag van Schreuder.

Met een zakelijke mededeling van Van der Sar wordt Schreuder donderdag uit zijn lijden verlost. Zeven maanden en vier dagen. Langer houden Ajax en mensenmens Schreuder het niet met elkaar uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl