NOS Voetbal

Ook Van der Sar zegt in spiegel te kijken: 'Zitten in een vacuüm bij Ajax'

Directeur Van der Sar: 'We zitten in een vacuüm bij Ajax'

Achter de tafel waar Alfred Schreuder zou zitten, zat Edwin van der Sar. Op een ongebruikelijk late persconferentie gaf de algemeen directeur van Ajax na het blamerende gelijkspel tegen FC Volendam (1-1) tekst en uitleg over het ontslag van Schreuder.

Daarnaast werd Van der Sar gedwongen zijn eigen rol te beschouwen. "Dat we er als club niet florissant voor staan, is duidelijk." Van der Sar erkende donderdag iets voor twaalf uur 's avonds dat Ajax de organisatie op dit moment niet op orde heeft.

Na het vertrek van Marc Overmars wegens grensoverschrijdend gedrag in januari 2022, werd nooit een officiële nieuwe technisch directeur aangesteld. Gerry Hamstra en Klaas Jan Huntelaar nemen de honneurs waar.

Een paar maanden na het vertrek van Overmars stapte Danny Blind uit de raad van commissarissen. Hij zou na het WK terugkeren, maar liet onlangs weten definitief te stoppen. De portefeuille technische zaken is onbemand. Adrie Koster dient momenteel als tijdelijke vervanging.

Vacuüm

Het werpt de vraag op wat nu de juiste volgorde van handelen is. Wie moet er eerst komen: een nieuwe trainer of een nieuwe technisch directeur, die dan (mede) kan bepalen wie de nieuwe coach wordt?

"We zitten inderdaad in een vacuüm", zei Van der Sar donderdagavond. "We hebben nu geen technisch directeur en geen voetbalman in de RvC. Maar een nieuwe technisch directeur vind je niet zomaar."

Van der Sar na ontslag Schreuder: 'Door puntverlies en vertoonde spel geen vertrouwen meer'

Eerst een nieuwe trainer dus. Wie dat zou kunnen worden, Peter Bosz, John Heitinga of iemand anders, wilde Van der Sar op de persconferentie niet vertellen.

De druppel

Waarom Schreuder zo accuut na de late wedstrijd tegen Volendam werd ontslagen, legde de algemeen directeur wel uit. "Deze wedstrijd was de druppel. Het gaat ook om het spel, het gebrek aan spelvreugde en overtuiging. Dat zagen we soms bij vlagen, maar niet genoeg. En we hadden niet het gevoel dat dat in de komende wedstrijden zou veranderen."

Maar had Schreuder niet meer tijd moeten krijgen? Hij verloor in zijn eerste weken als Ajax-trainer een heel bataljon aan sterkhouders. Zeker het feit dat ook Antony en Lisandro Martínez werden verkocht, maakte de opdracht van Schreuder zwaar.

Van der Sar: "Ik kijk ook in de spiegel. We hebben een zomer gehad waarin misschien te veel spelers weg gegaan zijn. De tien die er voor terugkwamen hebben kwaliteit, maar hebben nu niet hetzelfde niveau."

Bekijk hieronder een korte reconstructie van de avond van het vertrek van Alfred Schreuder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl