In de Gazastrook werd gisteravond gedemonstreerd tegen de bloedige inval door Israëlische militairen op de Westoever
NOS NieuwsAangepast

Israël onderschept raketten uit Gazastrook, reageert met luchtaanvallen

Het Israëlische leger zegt vannacht meerdere raketten te hebben onderschept die waren afgevuurd vanuit de Gazastrook. Ze zouden zijn bedoeld voor het zuiden van Israël.

Als reactie heeft het Israëlische leger doelen in de Gazastrook vanuit de lucht aangevallen. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

Persbureau Reuters filmde de raketten en luchtaanvallen in Gaza:

Raketten stijgen op uit Gaza, Israël voert luchtaanvallen uit

Het nieuws volgt op de grote Israëlische militaire operatie van gisteren in de bezette Westelijke Jordaanoever. Daarbij kwamen negen Palestijnen om het leven. Het was op de Westoever de dodelijkste Israëlische actie in twintig jaar tijd.

Na het geweld op de Westelijke Jordaanoever zwoeren de Palestijnse militante groeperingen Hamas en Islamitische Jihad wraak. Nog niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de raketaanvallen van vannacht.

In het zuiden van Israël ging twee keer het luchtalarm af. Drie raketten werden door Israël onderschept, een raket kwam neer in onbewoond gebied en een andere reikte niet voorbij de grens van Gaza. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

Escalatie

De Israëlische actie in Jenin op de Westelijke Jordaanoever eiste gisterochtend het leven van acht mannen en een vrouw. Het ging om een drie uur durende inval in een vluchtelingenkamp. Het leger was naar eigen zeggen op zoek naar militanten die grote terroristische aanslagen zouden voorbereiden.

President Abbas van de Palestijnse Autoriteit, die het voor het zeggen heeft op de Westoever, heeft een periode van nationale rouw aangekondigd. Verder hebben de Palestijnse veiligheidsdiensten de banden verbroken met Israël. Gewoonlijk werken ze samen om militanten op te sporen.

Internationaal is bezorgd gereageerd op de escalatie. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken roept alle partijen op tot kalmte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl