Karim Benzema viert de winnende 2-1
NOS Voetbal

Al verhit voor de aftrap, verslaat Real rivaal Atlético in Madrileense bekerderby

Rustig is het natuurlijk zelden, tussen Real Madrid en Atlético Madrid. Maar deze editie in de kwartfinales van het Spaanse bekertoernooi, die met 3-1 werd gewonnen door Real, was al voor het eerste fluitsignaal verhit.

Atlético Madrid-hooligans hingen een spandoek aan een viaduct met de tekst 'Madrid haat Real'. Onder dat doek hing een pop, aangekleed met een shirt van Real Madrid-aanvaller Vinícius Junior.

"Een walgelijke daad van racisme, xenofobie en haat tegen onze speler", noemde Real de actie. Atlético had het over een "absoluut walgelijke actie", die "ontoelaatbaar en een schande voor de maatschappij" was. Het is niet de eerste keer dat de Braziliaanse vleugelaanvaller het doelwit van supporters is.

Het thuispubliek in het Bernabeu voelde aan dat Vinícius wel wat steun kon gebruiken. In de twintigste minuut, het rugnummer van de aanvaller, zette het thuispubliek de leus "Vini, Vini, Vini" in.

Het kan ook geweest zijn als steunbetuiging nadat hun 'Vini' zijn man had laten lopen bij de 1-0 van Atlético. 'Vini' sjokte in de eerste helft vooral achter de opkomende rechtsback Nahuel Molina aan. In de negentiende minuut was Molina ervandoor na een mooie boogbal achter de defensie van Koke.

Invalbeurt Depay

Molina vond in één keer de naar de tweede paal geslopen Álvaro Morata. De 1-0 was een eitje voor de spits, die leerde voetballen in de jeugd van Real Madrid. De 30-jarige Spanjaard is de concurrent van Memphis Depay, die vorige week overkwam van FC Barcelona en op de bank begon en twintig minuten voor tijd inviel.

Memphis Depay speelt de bal in op Griezmann

Na rust was het eigenlijk alleen maar Real dat zich liet zien. Atlético groef zich in, zo nu en dan flink schoffelend tegen de voeten van een Real-speler, loerend op een snelle counter. Als Atlético eruit kwam, was het dankzij de uitstekende spelende Antoine Griezmann, met zijn oranje schoeisel en zuurstokroze haar leek dat extra snel te gaan.

Real kreeg intussen genoeg mogelijkheden. Een schot van Karim Benzema en een rebound voor Vinícius bijvoorbeeld, maar de goal viel niet. Real-keeper Thibaut Courtois moest zelfs nog een vrije trap uit de kruising tikken.

Het leek Real niet te lukken, ook Vinícius kon het niet. Maar zijn landgenoot Rodrygo gooide er tien minuten voor tijd een fabelachtige dribbel uit, langs drie man, en vond met buitenkant voet de hoek voor de gelijkmaker. Daarna zakte het duel iets in, beide teams leken de krachten te sparen voor de verlenging.

  • EPA
    Vinicius Jr dribbelt tegen Atletico Madrid
  • AFP
    Benzema scoorde de winnende 2-1 voor Real

In die verlenging had Real de bal, in de eerste helft zelfs tachtig procent van de tijd. Op dat moment was Atlético al met tien man komen te staan, nadat Stefan Savic rood kreeg. Zijn tweede rode kaart in drie weken tijd.

De beslissing in het duel viel ook nog voor rust, toen de bal voor de voeten belandde van Benzema, die droog binnenschoof. Bijna maakte Depay zich nog onsterfelijk bij zijn nieuwe club, maar zijn slappe inzet na een scrimmage belandde in de handen van Courtois.

De avond sloot op gepaste wijze af, met de man waarmee het begon: Vinícius. Zijn 3-1 bracht rust in Madrid, tot de volgende Madrileense derby dichterbij komt.

Athletic Bilbao verslaat Valencia

In de andere kwartfinale in de Copa del Rey had Athletic Bilbao eerder op de donderdagavond al Valencia met 3-1 verslagen voor een plek in de halve finales. Iker Muniain, Nico Williams en Mikel Vesga scoorden namens de Basken. Ook hun teamgenoot Oscar de Marcos, maar hij deed dat in eigen doel.

Woensdagavond plaatsten FC Barcelona en Osasuna zich al voor de halve finales, waarvoor vrijdag wordt geloot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl