NOS SportAangepast

Van Zundert zeker van vervolg op EK na sterke korte kür: 'Heb genoten, dat is belangrijkste'

Van Zundert straalt weer na sterke korte kür op EK

Lindsay van Zundert heeft zich op de EK kunstrijden in het Finse Espoo met gemak geplaatst voor de vrije kür van zaterdag. Dat deed ze met een score van 58,13 en een tiende plaats op de korte kür. Haar glimlach na de kür onder begeleiding van het liedje Pas sans toi van de Belgische zangeres Lara Fabian was veelzeggend.

"Ik heb met plezier geschaatst en ervan genoten", zei de 17-jarige Brabantse na afloop. "Dat is voor mij het belangrijkste. Het was veel beter dan vorig jaar op de EK. Toen stond ik hier te huilen. Nu ben ik superblij natuurlijk."

Vorig jaar nog in tranen

Vorig jaar in Tallinn kwam Van Zundert bij de uitvoering van de drievoudige Rittberger ten val en eindigde ze bij de korte kür op de 27ste plaats. "Mijn hoofd was echt vol", zei ze toen in tranen. Nu was alles anders en had Van Zundert geen probleem zich te voegen bij de beste 24 die zaterdag in de vrije kür strijden om de ereplaatsen.

Van Zundert kan weer genieten op EK: "Dat is voor mij het belangrijkste'

Van Zundert kreeg alleen een kleine aftrek bij haar openingssprong: de drievoudige lutz, gevolgd door een drievoudige toeloop. Met haar score kwam ze in de buurt van haar persoonlijk record van 59,24 van tijdens de Olympische Spelen in Peking.

Financiële zorgen voor nu voorbij: 'Kosten dit seizoen gedekt'

Het optreden was een mooie opsteker voor Van Zundert, die vorig jaar in een flinke dip zat. Ze gaf toen eerlijk toe in een geldcrisis te verkeren en meer sponsors nodig te hebben om door te gaan.

"Voor dit seizoen zijn de kosten gedekt", legde Van Zundert nu uit. "Daar ben ik superblij mee. Daarom kan ik volle bak trainen en de volle focus houden op de EK en de WK. Zonder zorgen. Voor volgend seizoen moeten we nog even kijken."

Lindsay van Zundert

Dat ze na die moeilijke tijd nu actief is op de EK, betekent veel voor Van Zundert: "Fantastisch. Ik kan het moeilijk anders beschrijven. Dat ik hier mag staan met alle andere schaatsers. Dat vergeet je niet snel."

De beste score in de korte kür kwam met 69,81 punten op naam van de Georgische Anastasija Goebanova. Bij afwezigheid van de Russische schaatssters begon Loena Hendrickx als favoriete in Espoo. De kür van de Belgische leverde 67,85 punten op en een voor haar teleurstellende tweede plaats.

Kijk hieronder naar de reactie van Loena Hendrickx.

Favoriete Hendrickx houdt hoop na tweede plaats op korte kür: 'Zaterdag ga ik ervoor'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl