NOS Nieuws

Wekdienst 26/1: Nelson Mandelabrug weer open • Uitreiking Gouden RadioRing

Goedemorgen! Vandaag gaat de Nelson Mandelabrug in Zoetermeer weer open voor voetgangers en fietsers en worden de belangrijkste radioprijzen van het jaar uitgereikt tijdens het Gouden RadioRing Gala. Vorig jaar won de ochtendshow Mattie & Marieke de prijs.

Eerst het weer: in het zuiden en oosten komt nog veel gladheid voor door ijzel en lokaal sneeuw. Pas vanmiddag loopt de temperatuur daar op tot boven het vriespunt. In andere delen van het land is het overwegend droog en schijnt de zon vandaag af en toe.

Het weer van donderdag 26 januari 2023

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Nelson Mandelabrug in Zoetermeer - over de snelweg A12 - gaat weer open voor voetgangers en fietsers. Ook stopt de trein weer op station Zoetermeer. Afgelopen december moest de brug acuut dicht vanwege constructiefouten en instortingsgevaar. Brugdelen hebben nu zware ondersteuning gekregen en er is een noodbrug geplaatst.
  • Vliegtuigbouwer Boeing moet voor een Amerikaanse rechtbank verschijnen vanwege de twee vliegtuigcrashes met 737 MAX-toestellen in 2018 en 2019, waarbij honderden mensen om het leven kwamen. Nabestaanden zijn het oneens met de schikking die Boeing in 2021 trof met justitie.
  • In Hilversum worden de belangrijkste radioprijzen van Nederland uitgereikt. Het publiek beloont het beste radioprogramma, de beste presentator en de beste podcast met een Gouden RadioRing. Een jury reikt daarnaast de Marconi Awards uit, onder meer voor de beste zender van het jaar.

Wat heb je gemist?

De Myanmarese mensenrechtenorganisatie Assistance Association for Political Prisoners (AAPP) krijgt de Geuzenpenning voor 2023. De organisatie komt op voor de duizenden politieke gevangenen in Myanmar. De stichting achter de Geuzenpenning spreekt zijn bewondering uit voor de mensen achter AAPP, die soms zelf hebben vastgezeten en gemarteld zijn.

Eerder werd de onderscheiding toegekend aan onder meer Lawyers for Lawyers (2022), de Poolse rechter Malgorzata Gersdorf (2021) en de Saudische mensenrechtenorganisatie ACPRA (2020).

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In Museum De Fundatie in Zwolle opent zaterdag een tentoonstelling van 16 schilders. Allemaal onder de 40 en allemaal met hun eigen kijk op de wereld van nu. Verslaggever Peer Ulijn kreeg een rondleiding van de samensteller van de tentoonstelling.

Blik op de wereld van nu: kunst van schilders onder de 40 verzameld in Zwolle

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl