NOS Wielrennen

Oud-wereldkampioen Costa (36) weet bij vrijbuitersploeg opeens weer wat winnen is

De Portugese wielrenner Rui Costa heeft de 22ste Trofeo Calvià gewonnen. In zijn eerste koers voor Intermarché-Circus-Wanty versloeg hij zijn vluchtgenoten Louis Vervaeke en Ben Healy in de sprint.

Voor de 36-jarige oud-wereldkampioen is het zijn eerste overwinning in bijna drie jaar.

Tien jaar geleden was het een zekerheidje. Als Costa in een pittige koers met flink wat klimwerk in de kopgroep zat, dan kon je de bloemen vast opsturen naar Portugal. In 2013 won hij op die manier twee ritten in de Tour de France.

Zijn meesterstuk was het WK in Florence, waar Costa lachend wegreed van de kibbelende Spanjaarden Alejandro Valverde en Joaquim Rodríguez en de regenboogtrui voor zich opeiste.

Die Rui Costa reed de laatste jaren rond als een schim van zichzelf. In 2017 won hij voor het laatst een serieuze koers met een rit en het eindklassement van de Abu Dhabi Tour, voor mannen als Tom Dumoulin, Bauke Mollema en Julian Alaphilippe. Zijn laatste zege was het Portugees kampioenschap in 2020.

Perfect voor Intermarché-Circus-Wanty

Nadat zijn contract bij UAE-Emirates was afgelopen, stonden de ploegen niet in de rij voor de inmiddels 36-jarige rittenkaper. Perfect materiaal voor een ploeg als Intermarché-Circus-Wanty, de ploeg van parel Biniam Girmay, Taco van der Hoorn en Mike Teunissen.

In zijn eerste koers voor de Waalse vrijbuitersploeg bewees Costa meteen zijn waarde, al was het voor de Spaanse regie nog even wennen dat hij nu in Belgische dienst rijdt.

De 150 kilometer lange koers, de eerste in een reeks van vijf op Mallorca, kwam op gang met een vlucht van Nederlands kampioen Pascal Eenkhoorn. Eenkhoorn verruilde Jumbo-Visma voor Lotto-Dstny om meer voor eigen kans te kunnen gaan en voegde meteen de daad bij het woord.

In de jonge Ier Healy (EF Education) had Eenkhoorn een sterke vluchtgenoot. Met zijn tweeën reden ze de andere vluchtgenoten uit het wiel, maar konden niet voorkomen dat Costa en Vervaeke (Soudal-QuickStep) nog terugkeerden.

Op zo'n tien kilometer van de meet ging het kaarsje uit bij Eenkhoorn en viel hij terug in een groep achtervolgers met een andere oud-wereldkampioen, Alaphilippe. Als elfde bolde Eenkhoorn over de streep, waarmee hij wel de beste Nederlander was.

Brandon McNulty, de winnaar van de vorige editie van de Trofeo Calvià, stapte af na een valpartij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl