Vernieuwde M1 Abrams-tanks op een Amerikaanse militaire basis in de staat Georgia
NOS Nieuws

Amerikaanse regering stuurt 31 tanks naar Oekraïne

De Amerikaanse regering stuurt 31 M1 Abrams-tanks naar Oekraïne. Dat heeft president Biden op de Amerikaanse televisie bekendgemaakt.

De 31 tanks zijn vergelijkbaar met één tankbataljon. Volgens persbureau Bloomberg hebben de tanks samen een waarde van 400 miljoen dollar (367 miljoen euro).

Biden zei op de persconferentie dat "de Verenigde Staten en Europa volledig verenigd zijn" in de beslissing. "Dit is geen offensieve dreiging richting Rusland", benadrukte hij.

Bekijk hieronder de aankondiging van Biden:

Biden: 'De VS stuurt 31 tanks naar Oekraïne'

De moderne Abrams-tanks zijn zwaar gepantserd en grotendeels vergelijkbaar met de Leopards. In de Verenigde Staten is echter gewezen op logistieke problemen met de Abrams-tanks. Die rijden op kerosine in plaats van op diesel en zijn daardoor lastiger te onderhouden. Ook zijn ze moeilijker te besturen. De tanks kunnen bovendien pas over een aantal maanden worden ingezet in Oekraïne.

De Amerikaanse president noemde de Abrams-tanks "de meest capabele tanks ter wereld" en zei dat de VS zo snel mogelijk begint met het trainen van Oekraïense troepen in het omgaan met de tanks. Washington zal ook zorgen dat er onderdelen naar Oekraïne gaan om de tanks te kunnen onderhouden.

Duitsland eerder terughoudend

De afgelopen dagen werd door Duitsland intensief overlegd met de Verenigde Staten. Duitsland was lange tijd terughoudend met de levering van zwaarder materieel uit vrees voor escalatie van de oorlog. Bondskanselier Scholz wilde de tanks alleen toezeggen als de Verenigde Staten dat ook zouden doen.

Duitsland heeft toestemming gegeven aan andere landen om de Leopard 2, van Duitse makelij, aan Oekraïne te leveren. Zo zegt Polen veertien Leopard 2-tanks te willen leveren. Ook Finland, Spanje en Portugal zeggen dit type tank te sturen als andere Europese landen ook meedoen. Noorwegen besloot vandaag ook tanks te leveren.

De Britse regering kondigde eerder deze maand al aan twaalf Challenger 2-tanks te sturen.

Opsteker

De leveringen van tanks zijn een grote opsteker voor Oekraïne, ook al zijn het niet de 300 tanks waar Kiev om gevraagd had. De Oekraïense president Zelensky noemt de komst van de Amerikaanse tanks vandaag "een belangrijke stap op het pad naar overwinning".

Volgens deskundigen kan Oekraïne de tanks goed gebruiken. Rusland maakt zich op voor een langdurige oorlog, inclusief nieuwe offensieven later dit jaar. De experts benadrukken daarbij dat de beste verdediging tegen een tank een andere tank is. Bovendien kan Oekraïne de tanks inzetten voor een eigen offensief om meer bezet gebied terug te veroveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl