Een Poolse Leopard-tank
NOS Nieuws

Oekraïne blij met mogelijke levering van tanks door Duitsland en VS

Oekraïne is blij met de Leopard-tanks die Duitsland en mogelijk ook andere Europese landen gaan leveren. De onderminister van Buitenlandse Zaken, Andrij Melnyk, spreekt van een historisch besluit, dat op het slagveld een 'gamechanger' zal zijn.

Duitse media meldden gisteravond dat Duitsland bereid is de zogenoemde Leopard 2-tanks te leveren. Ook andere landen zouden toestemming krijgen de tanks, die van Duitse makelij zijn, naar Oekraïne te sturen.

Verschillende landen, waaronder Polen en Finland, voerden recentelijk de druk op bondskanselier Scholz op om toestemming te geven. Berlijn stelde zich terughoudend op uit angst voor verdere escalatie van de oorlog. Oekraïne vraagt al lange tijd om de tanks, in de hoop de Russen daarmee te kunnen terugdringen.

'Grove provocatie'

De afgelopen dagen werd door Duitsland intensief overlegd met de Verenigde Staten, dat mogelijk ook enkele tientallen moderne tanks gaat leveren. Het zou gaan om Abrams-tanks, volgens Amerikaanse media zou de bekendmaking later deze week kunnen volgen.

De Russische ambassadeur in de VS zegt dat dat opnieuw "een grove provocatie" zou zijn omdat het niet om afweergeschut gaat, maar om aanvalswapens.

Vannacht sprak president Zelensky zijn blijdschap uit, maar hij drong ook aan op meer steun:

Zelensky: 'Het gaat niet om 15 tanks, de behoefte is groter'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl