Vaclav Cerny en Joshua Brenet vieren feest
NOS Voetbal

Jans gelooft nog niet in titelkansen Twente: 'In bed kun je dromen'

Feyenoord, AZ, PSV en FC Twente: dat is de huidige en zeer verrassende topvier na precies een half seizoen eredivisievoetbal. Ron Jans denkt dat continuïteit de verklaring is van het succes van die ploegen.

Vastigheid. Spelers behouden en op één lijn naar een gemeenschappelijk doel werken. Jans ziet hoeveel baat zijn ploeg daarbij al heeft gehad. Vooral het bij elkaar houden van de selectie die vorig seizoen als vierde eindigde, was cruciaal.

"We hebben heel goed kunnen voortborduren op wat we hadden. Er is weinig veranderd, behalve dat er wat jonge jongens bij zijn gekomen. Dat betaalt zich nu echt uit."

Moeilijke onderhandelingspartner

Twente heeft zich de laatste maanden bepaald geen gemakkelijke onderhandelingspartner op de transfermarkt getoond. Aan Feyenoord werd tot tweemaal toe een keiharde 'nee' verkocht toen die club zich meldde voor Ramiz Zerrouki. Interesse van Ajax in Mees Hilgers werd in de kiem gesmoord.

Ron Jans

Of dat ook financieel verstandige besluiten zijn, moet blijken. Sportief werpt het in ieder geval zijn vruchten af, legt Jans uit. "Iedereen weet wat-ie moet doen. Hoe we spelen, past steeds meer bij iedere speler."

"Als ik kijk naar Virgil Misidjan, hij is in balbezit altijd al een prachtige speler. Maar die is zo vooruitgegaan in het druk zetten en in de omschakeling. Dat is wel een kracht van ons vind ik.

AZ als hét voorbeeld

Een vaste lijn dus, waar jarenlang niet van afgeweken wordt. Jans ziet concurrent AZ als hét voorbeeld van. "Ik denk dat dat de best geleide club van de laatste tien jaar is. Qua visie en structuur: dat is hoe je een club leidt."

Jans wil nog niet denken over de titel: 'Dromen doe je in bed'

De manier waarop AZ-coach Pascal Jansen Arne Slot opvolgde, is er een bevestiging van. "Dat was geen gemakkelijke opgave. Maar Jansen heeft het ontzettend rustig en duidelijk gedaan."

Bij de grote titelfavorieten Ajax en PSV lijkt die rust te ontbreken, zegt Jans. Maar hij vlakt die clubs nog lang niet uit: het seizoen is daar nog veel te lang voor. Dus nee. Dromen over de titel doet Jans nog niet. "Als het goed is, ga je iedere dag naar bed om te slapen. Dan kun je dromen."

Vorige week blikte FC Twente-trainer Ron Jans terug op de mooie momenten in zijn loopbaan. Van leren en groeien in Groningen, de roze wolk in Zwolle met zijn vader langs de lijn en het genieten in Enschede.

Jans blikt terug: 'Groeien in Groningen, roze wolk in Zwolle, genieten in Twente'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl