RTV Oost
In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Zonnesysteem uit Hardenberg gaat klinieken in Zambia van stroom voorzien

Meer dan twintig klinieken in Zambia draaien binnenkort op een zonnestroomsysteem dat in Hardenberg is bedacht. Henk Meulink (63) ontwikkelde het systeem dat gratis stroom gaat leveren aan kleine ziekenhuizen in afgelegen gebieden die niet op het elektriciteitsnet zijn aangesloten.

Het systeem heet 'The African Solarbox' en bestaat uit zes zonnepanelen en acht accu's. Samen leveren ze maximaal 10 kilowattuur aan elektriciteit per dag. Dat is genoeg voor verlichting, een koelkast met medicijnen en eventueel nog wat kleinere apparatuur. Overdag leveren de zonnepanelen direct energie en ondertussen laadt de accu op, zodat er voldoende stroom is om de nacht door te komen.

Meulink showt zijn apparaat in de video:

Hardenbergse solarbox gaat hulp bieden aan Afrikaanse gezondheidsklinieken

Begin februari worden 24 van deze solarboxen verscheept naar Dar Es Salaam, in Tanzania. Vandaar maakt de container nog een reis van 2000 kilometer het binnenland van Noordwest-Zambia in.

In Lukulu worden de solarboxen verder verspreid: "De boxen moeten daar straks nog één voor één achter op een terreinwagen het land in", zegt de Hardenbergse ondernemer.

Henk Meulink
Lukulu in Zambia, waar Meulink eerder heeft geholpen een kliniek te bouwen

Eenmaal op locatie worden de poten eraan gezet en worden de zonnepanelen uitgeklapt tot een dakje. Drie aan de ene kant, drie aan de andere en dan kan de stekker erin. "Als ze eenmaal staan, kunnen ze jaren mee", zegt Meulink tegen RTV Oost. "Dit is de manier om afgelegen gebieden langdurig van energie te voorzien, zonder dat het wat kost."

Met de ontwikkeling, de bouw en het transport van de African Solarboxen is 350.000 euro gemoeid. Dat bedrag is beschikbaar gesteld door de stichting Our Energy Foundation, die Meulink zelf heeft opgericht. Jaarlijks gaat 10 procent van de winst uit zijn eigen bedrijf in zonnepaneelsystemen naar de stichting. Daarnaast heeft een particulier een fors bedrag gedoneerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl