Steven Berghuis
NOS Voetbal

ECV-directeur over 'hartenkreet' Berghuis: 'Goed dat hij dit benoemt'

Directeur Jan de Jong van de Eredivisie CV, de belangenbehartiger van de achttien eredivisieclubs, vindt dat Steven Berghuis de juiste snaar heeft geraakt met zijn veelbesproken interview na Feyenoord-Ajax (1-1).

Berghuis toonde zich bij ESPN op een zelfbewuste en rustige manier kritisch over de wijze waarop sommige media op de Klassieker hadden vooruitgeblikt. Hij richtte zich met name tot televisiepersoonlijkheid René van der Gijp, het Algemeen Dagblad en televisieprogramma Jinek.

"Steven heeft het hier niet over journalistieke vrijheid of journalistieke onafhankelijkheid, maar over journalistieke verantwoordelijkheid", vertelt De Jong in Langs de Lijn En Omstreken.

Scoringsdrift

"Hij denkt dat bepaalde journalisten last hebben van scoringsdrift en dat deze journalisten soms dingen groter maken dan ze zijn."

Luister hier het hele gesprek met Jan de Jong:

De Jong was tussen 2017 en 2019 algemeen directeur van Feyenoord en leerde Berghuis in die periode kennen als "absoluut geen domme jongen".

"Het was volgens mij een hartenkreet waar Berghuis goed over heeft nagedacht. Hij had zich volgens mij voorgenomen om er iets over te zeggen."

Jan de Jong in zijn periode als algemeen directeur van Feyenoord

De Jong ziet het interview van Berghuis niet los van de ontwikkeling van het hedendaagse medialandschap in Nederland. "Ik vind dat het over het algemeen veel minder gaat over 'hoe is het?' dan over 'wat vinden we ervan?'. We zijn vooral op zoek naar spraakmakende meningen."

"We zien elke avond in talkshows dat niet de meest relevante gasten aan tafel zitten, maar de persoon met de meest uitgesproken mening, want dat scoort kennelijk goed. Ik kijk graag naar die talkshows, maar soms is het ook prettig als iemand het in de juiste context plaatst of terugbrengt naar de juiste proporties."

Bepaalde lading

Volgens De Jong zal Feyenoord-Ajax altijd een belangrijke en beladen wedstrijd blijven, waardoor er altijd een bepaalde lading zal zijn. "Maar daar hoort ook een verantwoordelijkheid bij van spelers, supporters, clubleiding en de media. Ik vond het goed dat Berghuis dat een keer benoemde."

De Jong zegt dat het interview van Berghuis ertoe heeft geleid dat de directeuren van de eredivisieclubs bij de eerstvolgende vergadering de problematiek van de (sociale) media met elkaar gaan bespreken.

"Denk bijvoorbeeld aan NEC-Vitesse. Die derby wordt zo opgeblazen", vindt De Jong. "De verantwoordelijkheid ligt bij de supporters, maar de media dient wel als vliegwiel om het nog groter te maken, waardoor het kan escaleren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl