Afgelopen vrijdag was er nog een grote anti-Franse demonstratie in de hoofdstad Ouagadougou
NOS Nieuws

Regime Burkina Faso eist vertrek Fransen binnen een maand 

Het militaire regime in Burkina Faso wil dat de Franse troepen binnen een maand het land verlaten, meldt staatspersbureau AIB. Begin deze maand werd de Franse ambassadeur al uitgezet.

"De Burkinese regering heeft afgelopen woensdag het akkoord opgezegd dat sinds 2018 de aanwezigheid van Franse strijdkrachten op haar grondgebied regelt", schrijft AIB. In het land in West-Afrika zijn nu vierhonderd Franse manschappen om te helpen in de strijd tegen jihadisten.

De relatie tussen Frankrijk en Burkina Faso is de afgelopen maanden verslechterd. Dat komt onder meer doordat hier in september een nieuw militair regime aan de macht kwam via een staatsgreep. Dat was de tweede coup in acht maanden. Het land wordt nu geregeerd door militairen onder leiding van kapitein Ibrahim Traoré.

'Verwarrend'

President Macron zei gisteren dat hij wacht op "verduidelijkingen" van de Burkinese leider. Hij noemt de boodschap van Burkina Faso "verwarrend", omdat kapitein Traoré niet in de hoofdstad is.

Verder zegt Macron dat het belangrijk is om voorzichtig te zijn, aangezien Rusland zich mogelijk in de discussie mengt. Het aanhalen van de banden met Moskou staat sinds de laatste staatsgreep op de agenda in Burkina Faso. Afgelopen vrijdag was in de hoofdstad nog een grote anti-Franse demonstratie, waarbij Franse vlaggen werden verbrand en werd gezwaaid met Russische vlaggen.

Vrouwen en kinderen bevrijd

Burkina Faso heeft sinds 2015 te maken met geweld door extremisten die banden hebben met al-Qaida en IS. Het geweld heeft zich verspreid vanuit buurland Mali. De jihadisten houden gebied bezet in het noorden van het land.

De afgelopen jaren zijn honderden inwoners van dorpen in de regio gedood en duizenden mensen gevlucht. Dit weekend werden nog 66 vrouwen en kinderen bevrijd die waren ontvoerd door gewapende mannen, waarschijnlijk jihadisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl