President Macron en bondskanselier Scholz
NOS NieuwsAangepast

Duits-Franse top om verdrag te vieren én plooien glad te strijken

Parlementsleden, ministers en de regeringsleiders uit Frankrijk en Duitsland arriveerden vanochtend één voor één bij de Sorbonne-universiteit in hartje Parijs. Ze staan vandaag stil bij het 60 jaar oude vriendschapsverdrag tussen Duitsland en Frankrijk.

Na de bijbehorende plechtigheid is de zogenoemde Duits-Franse ministerraad van vandaag vooral een moment waarop Duitsland en Frankrijk in roerige tijden weer nader tot elkaar willen komen.

Ruis op de lijn

De afgelopen maanden waren er namelijk tal van aanwijzingen dat de Europese grootmachten niet op één lijn zaten bij belangrijke thema's.

Zo ergerde Frankrijk zich aan het hardnekkige verzet van Duitsland tegen de instelling van een Europees prijsplafond voor gas. Ook was er onenigheid over wapen- en materieelzendingen naar Oekraïne, en hoe snel dat moet gebeuren.

De geruchten van ruis op de lijn tussen de twee Europese grootmachten werden sterker toen Duitsland in oktober de gezamenlijke ministerraad met Frankrijk op het laatste moment afzegde.

Vervolgens werd 22 januari als nieuwe datum gekozen, zestig jaar na de ondertekening van het vriendschapsverdrag tussen de landen.

De ondertekening van het verdrag in 1963, met Adenauer (links) en De Gaulle (rechts)

De Duitse bondskanselier Scholz en de Franse president Macron benadrukten in de aanloop naar de bilaterale vergadering vooral de onderlinge eensgezindheid.

Vrijdag schreven ze in een gezamenlijk opiniestuk, dat verscheen in de Frankfurter Allgemeine Zeitung en het Journal du Dimanche, dat ze op één lijn zitten als het gaat om "de fundamentele vragen over de toekomst van Europa".

Overleg

Dat moet vandaag blijken uit de gezamenlijke verklaring die wordt verwacht na de top. Na de ceremonie op de universiteit van Sorbonne verhuizen de kabinetten van Duitsland en Frankrijk naar het Élysée voor overleg.

Op de agenda is flink wat ruimte gereserveerd voor de oorlog in Oekraïne en de Europese reactie op het plan van de Amerikaanse president Biden, waarbij de Amerikaanse overheid alleen nog subsidies zal verstrekken aan elektrische auto's als ze in de VS zijn gemaakt.

Frankrijk wil in reactie hierop de Europese subsidieregels aanpassen. Berlijn waarschuwt voor protectionisme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl