Online afpersing - Beeld ter illustratie
NOS Nieuws

Slachtoffer van seksuele afpersing: 'Stap naar de politie'

Jongeren die te maken krijgen met seksuele afpersing trekken uit schaamte vaak niet aan de bel, zegt het Openbaar Ministerie. Ook bij B. (naam bij de redactie bekend) die drie jaar geleden werd afgeperst, speelde schaamte een rol. Ze was toen 14 jaar.

B. werd gechanteerd met naaktbeelden. Er werd gedreigd met plaatsing van de beelden op Telegram, inclusief haar adres en andere persoonlijke gegevens. Het meisje adviseert jongeren die hetzelfde overkomt hun ervaringen te delen met iemand die ze vertrouwen, ondanks gevoelens van schaamte en angst. "En stap eerder naar de politie, het voor jezelf houden is niet altijd de uitweg."

Gisteren werd bekend dat een 24-jarige man uit Etten-Leur wordt verdacht van het afpersen van meer dan honderd minderjarige meisjes, die hij ertoe verleidde naaktfoto's te sturen.

Sinds gisteren zijn er vijf nieuwe meldingen binnengekomen bij de politie. Dit soort zaken komt vaker voor dan men denkt, zegt een woordvoerder van het OM: "Het fenomeen is redelijk nieuw en er wordt lang niet altijd aangifte gedaan, bijvoorbeeld uit schaamte."

B. vertelde de NOS anoniem haar verhaal:

Slachtoffer van sextortion doet haar verhaal

De telefoon bij HelpWanted, de organisatie waar jongeren terecht kunnen voor advies over online seksueel misbruik, staat sinds gisteren roodgloeiend.

Veel van deze jongeren melden zich niet bij de politie: "Het is heel moeilijk als je 12 of 13 bent om zelf te bedenken dat je naar de politie stapt met zoiets. Toch is het verstandiger om dat wel te doen", zegt Arda Gerkens van HelpWanted.

Ook zij noemt schaamte als reden voor jongeren om niet naar de politie te stappen: "Die slachtoffers denken, ik heb het zelf fout gedaan, waarom zou de politie me dan helpen? Dat is natuurlijk niet waar. Jij hebt niets fout gedaan, wat fout is is wat die man heeft gedaan."

Gerkens doet onder meer een oproep aan jongeren die er misschien niet met hun ouders over kunnen praten. "Als dit je overkomt kun je altijd met ons chatten bij HelpWanted. Dan kijken we samen met jou wat je het beste kunt doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl