Pavel Nedved
NOS Voetbal

Zware straffen voor Juventus en bestuursleden: vijftien punten in mindering

Juventus is hard gestraft door de Italiaanse voetbalbond vanwege gesjoemel met de transferwaarden van spelers. De club uit Turijn heeft vijftien punten in mindering gekregen.

De aanklager had negen punten aftrek geëist, maar de straf is vrijdagavond nog zwaarder uitgevallen. Juventus staat nu nog derde in de Serie A, op tien punten van koploper Napoli. Als er vijftien punten afgaan, komt Juve op de elfde plaats terecht en lijkt plaatsing voor Europees voetbal onmogelijk.

Juventus heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de straf.

Schorsingen voor Nedved en Agnelli

Ook werden straffen uitgedeeld aan diverse (voormalige) officials van Juventus. Zo is oud-speler Pavel Nedved voor acht maanden geschorst en oud-voorzitter Andrea Agnelli twee jaar. In november waren zij, samen met acht andere leden van de raad van bestuur, al opgestapt vanwege het onderzoek naar fraude.

Fabio Paritici, ook voormalig bestuurslid, krijgt 2,5 jaar schorsing opgelegd. Hij is momenteel technisch directeur bij Tottenham Hotspur.

Juventus zou in het verleden niet eerlijk zijn geweest over transferwaarden van spelers. Ook zou de club in het geheim spelers hebben uitbetaald tijdens de eerste maanden van de coronacrisis, terwijl Juve beweerde dat alle spelers vier maanden aan salaris hadden ingeleverd.

Calciopoli-schandaal

In 2006 raakte Juventus in de ban van het zogeheten Calciopoli-schandaal, waarbij de club aanstellingen van scheidsrechters beïnvloedde. Als straf werd Juventus een divisie teruggezet en werden de landstitels van 2005 en 2006 afgenomen.

Bij Langs de Lijn & Omstreken op NPO Radio 1 legt volger van het Italiaanse voetbal Jurriaan van Wessem uit waar de straf van Juventus vandaan komt:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl