Het opgestapte bestuur van Juventus
NOS Voetbal

Chaos bij Juventus, waar voltallig bestuur met Nedved en Agnelli opstapt

Het gehele bestuur van de Italiaanse topclub Juventus is opgestapt. Een onderzoek naar fraude vormt de oorzaak van het vertrek.

Enkele prominente opgestapte bestuursleden zijn voormalig voetballer Pavel Nedved en Andrea Agnelli, telg van de steenrijke familie die autobedrijf Fiat heeft opgericht en het merendeel van de Juventus-aandelen in handen heeft.

De rechtbank van Turijn verdenkt de club van gesjoemel met de boekhouding in 2019, 2020 en 2021. Onder de naam 'Prisma' wordt er onderzoek gedaan naar de activiteiten van Juventus. Ook de CONSOB, de Italiaanse instantie die toezicht houdt op beursactiviteiten, heeft de club in het vizier.

Doordat de druk op het bestuur toenam, werd er een spoedvergadering gehouden. Daarin maakten Agnelli, Nedved en acht andere leden van de raad van bestuur bekend dat ze opstappen.

Arthur-Pjanic-ruildeal

Een van de bekendste voorbeelden van het creatieve boekhouden van Juventus is de ruildeal tussen de Italiaanse club en Barcelona in de zomer van 2020.

Arthur en Miralem Pjanic

De Braziliaan Arthur ging daarbij naar de Serie A-club, terwijl de Bosniër Miralem Pjanic de omgekeerde weg bewandelde. Die transactie bood beide clubs een groot boekhoudkundig voordeel.

De reden daarvoor is dat de uitgaven aan spelers in de boekhouding van clubs - net zoals dat het geval is bij machines in een fabriek - worden uitgespreid over de duur van het contract. Zo wordt de transfersom, tekengeld en salaris van een speler uitgesmeerd over meerdere jaren.

Transferinkomsten worden echter direct op de jaarrekening bijgeschreven en daardoor kunnen clubs op korte termijn hun cijfers oppoetsen. In dit specifieke geval ging Arthur voor 72 miljoen de boeken in bij Barcelona, dat toen al met een miljoenenschuld kampte.

Voor Pjanic werd een transferbedrag van 60 miljoen genoteerd in de Turijnse boekhouding. Omdat de nog resterende boekwaarde van beide spelers ook meteen kon worden geschrapt, zou deze 'ruildeal' Barcelona en Juventus een voordeel hebben gegeven van 50 miljoen euro. Op papier dan.

Agnelli's blijven belangrijk

Maurizio Scanavino is na het vertrek van het bestuur benoemd tot nieuwe algemeen directeur. Het lijkt erop dat het nieuwe bestuur in januari gepresenteerd gaat worden. De Agnelli-familie lijkt ondanks het vertrek van Andrea Agnelli nog een flinke vinger in de pap te houden.

Pavel Nedved in het shirt van Juventus (2006)

In de 12 jaar onder Andrea Agnelli boekte Juventus veel successen. De club haalde onder meer negen opeenvolgende landstitels, een record in de Serie A. Dit seizoen gaat het echter minder goed voor de 'Oude Dame', die zich niet gekwalificeerd heeft voor de volgende ronde van de Champions League en derde staat in de Italiaanse competitie.

In september meldde de club een recordverlies van ruim 254 miljoen euro.

Geschiedenis met fraude

Het is niet voor het eerst dat Juventus wordt beschuldigd van vals spel. In 2006 bleek directeur Luciano Moggi de spil in de Calciopoli-zaak, waarbij arbiters in de Serie A werden gemanipuleerd.

Juventus raakte naar aanleiding van die zaak de landstitel kwijt en werd teruggezet naar de Serie B. Ook AC Milan, Fiorentina en Lazio werden gestraft voor hun betrokkenheid bij de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl