NOS Nieuws

Elf leden harde kern Feyenoord aangehouden

De politie heeft vanochtend elf leden van de harde kern van Feyenoord van hun bed gelicht. "Op elf huisadressen ging vanmorgen met een klap de voordeur eruit", aldus de politie Rotterdam. Het zijn mannen tussen de 21 en 36 jaar uit Rotterdam, Den Haag, Arnemuiden, Uden en Rijswijk.

De mannen worden verdacht van bedreiging, belediging, intimidatie en brandstichting. Ze zijn aangehouden voor onder meer betrokkenheid bij de schokkende spandoeken die vorig jaar bij de Conference League-finale in Tirana te zien waren. Ook worden ze verdacht van bekladding van het huis van wethouder Simons en een bekladding en brandstichting bij een sportschool.

Luister hier naar de aflevering De harde kern van podcast De Schaduwspits.

Op de spandoeken die in Tirana aan het publiek en op sociale media werden getoond, stonden grove beledigingen en doodsbedreigingen aan het adres van burgemeester Aboutaleb, zijn dochter en Paul van Dorst. Die laatste is voorzitter van de Roze Kameraden, een groep Feyenoord-supporters die zich identificeren als lhbti'ers.

Een team rechercheurs van de Rotterdamse politie werd hier speciaal voor vrijgemaakt en deed anderhalf jaar lang onderzoek naar voetbalgerelateerde misdrijven. Vorig jaar werden hier al 45 verdachten voor aangehouden.

We moeten mensen die het voetbal verpesten voor de gewone, goede supporter van alle kanten maximaal aanpakken.

Teamleider rechercheteam Rotterdamse politie

Met deze nieuwe aanpak heeft het rechercheteam niet alleen gepleegde misdrijven opgelost, maar ook nieuwe misdrijven voorkomen, denkt de teamleider. Zo zou verstoring van een demonstratie zijn voorkomen door vroegtijdig met een politiemacht op een strategische plek te gaan staan. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Naast de strafrechtelijke vervolging wordt ook gekeken of er vanuit de KNVB een stadionverbod kan worden opgelegd. "We moeten mensen die het voetbal verpesten voor de gewone, goede supporter van alle kanten maximaal aanpakken", aldus de leider van het rechercheteam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl