Demonstranten op Place de la République in Parijs
NOS NieuwsAangepast

Fransen massaal op de been tegen pensioenhervormingen

In verschillende Franse steden gingen mensen vandaag massaal de straat op om te demonstreren tegen de pensioenhervormingen van president Macron. De Franse regering wil de pensioenleeftijd verhogen van 62 naar 64 jaar, tot onvrede van de vakbonden.

Op zo'n 200 plaatsen vonden acties plaats. Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken waren er in het hele land ruim 1,1 miljoen demonstranten op de been, van wie 80.000 in Parijs. Het ministerie van Onderwijs zegt dat 30 tot 40 procent van de leraren vandaag staakte.

De vakbonden noemden eerder vanavond een veel hoger aantal demonstranten in heel Frankrijk, volgens hen waren het er meer dan twee miljoen.

Opstootjes, openbaar vervoer ontregeld

De krant Le Monde meldt dat in de hoofdstad zo'n veertig mensen zijn gearresteerd bij opstootjes. Rondom het protest daar werd traangas gebruikt toen gemaskerde demonstranten de politie bekogelden. Ook in Lyon en Rennes zouden er enkele confrontaties zijn geweest met de politie.

Door de stakingen was het openbaar vervoer ernstig ontregeld. Lokaal was treinverkeer bijna niet mogelijk en de TGV, de hogesnelheidslijn, reed maar beperkt. In Parijs waren meerdere metrostations gesloten.

Nieuw stelsel

De protesten draaien om grote hervormingen van het pensioenstelsel. Zo wil Macron de pensioenleeftijd trapsgewijs verhogen van 62 naar 64 jaar. Daarnaast wil hij ook het aantal jaren dat Fransen moeten werken om aanspraak te maken op een volledig pensioen verhogen: dat gaat van 42 naar 43 jaar. Eerder stoppen met werken kan, maar dan niet tegen een volledig pensioen.

De regering voert als argument voor de hervorming de vergrijzing aan: werkenden betalen steeds langer het volledige pensioen van steeds meer gepensioneerden. Volgens de president dreigt het pensioenstelsel onbetaalbaar te worden als er niet wordt ingegrepen.

Vakbonden houden op hun beurt vol dat de regering hun eerder bevochten arbeidsrechten terugdraait en eisen dat Macron eerst naar andere financiële oplossingen kijkt.

In verschillende Franse steden gingen demonstranten massaal de straat op:

Fransen zeggen 'non' tegen twee jaar extra pensioen

De acht belangrijkste vakbonden in Frankrijk hebben vanavond al een datum aangekondigd voor nieuwe demonstraties tegen de pensioenhervormingen. Op 31 januari wordt wederom actiegevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl