De gemeente Amsterdam wil voorkomen dat huishoudens worden afgesloten van gas en stroom
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Amsterdam gaat allerarmste huishoudens helpen bij energierekening

Amsterdam gaat de allerarmste huishoudens te hulp schieten bij de energierekening. De gemeente wil van netbeheerder Liander precies weten wie er de komende drie maanden wordt afgesloten van stroom en gas. Vervolgens wordt onderzocht of die afsluiting kan worden voorkomen.

"Deze kwetsbare en slecht zichtbare groep komt dankzij de gegevensuitwisseling tussen de gemeente en Liander in beeld", zegt wethouder Marjolein Moorman bij AT5/NH Nieuws. "Zo kunnen we gerichte hulp aanbieden en proberen te voorkomen dat deze groep verder in schulden verstrikt raakt en in de kou komt te zitten."

Geen energiecontract

Door de stijgende prijzen en hoge energiekosten raken veel mensen in de knel. In Amsterdam hebben nu al ruim 700 huishoudens geen energiecontract meer. Volgens de gemeente komen daar elke week ongeveer twintig huishoudens bij.

Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zei in oktober dat energieleveranciers zich maximaal moeten inspannen om afsluitingen te voorkomen. Maar dat gebeurt lang niet altijd. Wie grote betalingsachterstanden heeft, komt zonder contract te zitten.

Kritiek moment

Amsterdam probeert dat nu te voorkomen. Net als bij een dreigende huisuitzetting, grijpt de gemeente in op een kritiek moment: als het contract dreigt te worden ontbonden. Liander stuurt dan een brief waarin wordt aangekondigd dat een schuldhulpverlener van de gemeente persoonlijk contact opneemt.

In overleg met de bewoners, gemeente en energieleverancier wordt dan zo snel mogelijk een nieuw energiecontract afgesloten. De schuldhulpverlener kan ook helpen om verdere groei van schulden te voorkomen.

Proef voor drie maanden

Amsterdam en Liander zijn de eerste gemeente en netbeheerder in Nederland die afspraken maken over het uitwisselen van gegevens om schuldenproblematiek aan te pakken. Het gaat om een proef. Over drie maanden wordt gekeken of de proef werkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl