De sluiting van een andere onbewaakte spoorwegovergang, in Sittard-Geleen
NOS Nieuws

ProRail wil onbewaakte overweg snel sluiten nadat kind bijna werd geschept

ProRail en de gemeente Rheden willen een onbewaakte spoorovergang in die gemeente zo snel mogelijk sluiten. Afgelopen maandag ontsnapte een kind daar ternauwernood aan een aanrijding met een trein.

De jongen fietste maandagmiddag rond 15.00 uur op de spoorwegovergang bij de Lentsesteeg toen bleek dat zijn remmen het niet deden. Een naderende trein kon niet op tijd stoppen. De jongen kon de trein ontwijken door van zijn fiets te springen.

Geschrokken

ProRail is erg geschrokken door het voorval, zegt woordvoerder Jacqueline Toonen tegen Omroep Gelderland. "De machinist is zich ook een hoedje geschrokken. Hij wist in eerste instantie niet of hij alleen de fiets geraakt had. Voor hetzelfde geld hadden we een heel ander gesprek gehad." De trein kwam uiteindelijk tot stilstand en brandweer en politie kwamen ter plaatse. De jongen raakte niet gewond.

De overgang zou eind dit jaar sowieso worden gesloten zodat de overgang kan worden vervangen door een tunnel. Toonen: "Als het aan ons ligt doen we dat vandaag nog. Maar we zijn ook afhankelijk van anderen. Het afsluiten van een overweg gaat altijd in overleg met de gemeente en ook andere partijen, zoals belangenverenigingen en grondeigenaren."

De gemeente zegt tegen de omroep dat ook het college zo snel mogelijk de overweg wil sluiten. "Dit incident bevestigt dat het een onveilige situatie is. We zijn nu aan het kijken wat er nodig is om versneld af te sluiten, en op welke termijn we dat kunnen doen."

Gevaarlijk

Het is niet de eerste keer dat het (bijna) misgaat op de overgang. In 2016 werd een scooter geschept door een trein. De bestuurster kon er nog net op tijd vanaf springen.

ProRail en NS deden in 2021 een groot onderzoek naar de Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO) in Nederland. Een groot deel bleek veel gevaarlijker dan gedacht. Het onderzoek volgde op het ongeluk in Hooghalen waarbij een NS-trein botste met een tractor. De 58-jarige machinist kwam om het leven.

Het doel van ProRail is om alle publiek toegankelijke NABO's dit jaar nog op te heffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl