Andrej Medvedev in het interview met Gulagu
NOS Nieuws

Noorse politie wil overgelopen Wagner-lid horen als getuige oorlogsmisdaden

Een Noorse politie-eenheid die onderzoek doet naar oorlogsmisdaden in Oekraïne gaat in gesprek met een Rus die vorige week naar Noorwegen vluchtte en politiek asiel aanvroeg. Andrej Medvedev zou lid zijn geweest van de Wagner Groep, het Russische huurlingenleger dat in Oekraïne vecht.

"Hij zegt dat hij lid was van de Wagner Groep en het is van belang om meer informatie over deze periode te krijgen", zegt een woordvoerder van de Noorse politie. Medvedev krijgt de status van getuige.

De 26-jarige Rus zegt dat zijn contract met het huurlingenleger van Jevgeni Prigozjin in november zonder zijn toestemming voor onbepaalde tijd werd verlengd. Hij verliet Wagner toch, naar eigen zeggen nadat hij getuige was geweest van het executeren van gevangengenomen Russische deserteurs door Wagners interne veiligheidsdienst.

Terug in Rusland merkte hij dat de veiligheidsdienst hem zocht. Hij dook onder en kwam via een vriend in contact met de Russische mensenrechtengroep Gulagu, die vanuit Frankrijk opereert.

Door Russische grenswachten beschoten

Vorige maand zei hij in een gesprek met deze groep dat hij bang was dat hem hetzelfde zou overkomen als een deserteur die naar Oekraïne zou zijn overgelopen. Die zou in dezelfde eenheid hebben gezeten als hij. In november dook een video op waarop te zien was dat de man met een hamer werd doodgeslagen. De video van de executie verscheen op een Telegramkanaal dat vermoedelijk banden heeft met de Wagnergroep.

Gulagu hielp Medvedev om te ontkomen. Na twee pogingen om naar Finland te gaan, stak hij in de nacht van donderdag op vrijdag de grens over. Hij zegt dat hij op zijn vlucht door een bos en over ijs door Russische grenswachten werd beschoten.

Wagner-baas Prigozjin heeft erkend dat Medvedev in zijn leger diende. Dat zou in een Noorse eenheid zijn geweest, maar die eenheid bestaat voor zover bekend niet. Volgens Prigozjin heeft Medvedev zelf gevangenen mishandeld. "Wees voorzichtig, hij is gevaarlijk", zei hij in een reactie op het nieuws.

Medvedevs Noorse advocaat zei tegen de BBC dat zijn cliënt getuige is geweest van veel oorlogsmisdaden. Bewijzen daarvan zou hij hebben meegenomen om ze te delen met instanties die daar onderzoek naar doen.

Eerste Wagner-lid

Medvedev is voor zover bekend het eerste Wagner-lid dat sinds het begin van de aanval op Oekraïne naar het Westen is gevlucht. De verwachting is dat hij westerse inlichtingendiensten waardevolle informatie over de Wagner Groep kan leveren. Die werd in 2014 opgericht en is onder meer actief in Syrië, Libië, Mali en ook in Oekraïne. Schattingen over de aanwezigheid van Wagner-huurlingen in Oekraïne lopen op tot 10 procent van het totale aantal Russische militairen.

Russische gevangenen die voor Wagner naar het front gaan, mogen naar huis als hun tijd aan het front erop zit. Dat geldt ook voor Dmitri Karjagin, die zijn oma vermoordde:

De criminelen van Wagner gaan als held terug de samenleving in

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl