Een buurvrouw van de verdachte
NOS Nieuws

Buurvrouw van opgepakte IS-verdachte: 'Je verwacht het niet'

In de buurt in Arkel waar vandaag een vermoedelijke IS-chef is opgepakt, is met verbazing gereageerd op de arrestatie.

Een buurvrouw van de verdachte werd vanochtend vroeg wakker door de aanhouding van de man. "Rond een uurtje of half 5 was er ontzettende herrie. Een soort zaag-slijpgeluid hoorde ik. Ik zat rechtop in mijn bed. Ik besloot boven door het raam te kijken en toen zag ik allemaal mannen. Allemaal herrie, busjes, auto's."

Bekijk hier het interview met de buurvrouw:

Buurvrouw van IS-chef: 'Het was een aardige man'

De vrouw zag niet dat er iemand werd opgepakt. "De hele ochtend is het druk geweest met allerlei politieagenten. Voor mij en mijn meiden was het spannend. Eng spannend."

De verdachte woonde naast de vrouw met zijn vrouw en kinderen. Hij was er in eerste instantie alleen, later kwamen zijn vrouw en dochter bij hem wonen. "Eigenlijk heel vriendelijke mensen", zegt de buurvrouw. "Dit hadden wij gewoon nooit verwacht, dat dit soort mensen hiernaast wonen. Ze kwamen eten brengen, om ons soort van mee te nemen in hun cultuur."

Nikes en spijkerbroek

Toen hun zoontje werd geboren, ging de vrouw ook even bij de buren langs. Dat de man een IS-leider zou zijn, komt als een totale verrassing. "Het zijn zulke vriendelijke mensen. Dan ga je er niet van uit dat daar iets achter zit."

Het gezin kleedde zich ook niet anders. "Hij liep op Nikes, in een spijkerbroek, niks bijzonders. Zij liep in een sportlegging. Helemaal niet vreemd of zo."

De 37-jarige man werd vandaag aangehouden omdat hij in de Syrische burgeroorlog een belangrijke rol zou hebben gespeeld binnen de terroristische organisaties Jabhat al-Nusra en Islamitische Staat. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl