NOS SportAangepast

Strijdend als in zijn beste dagen krijgt Murray publiek op de banken in Melbourne

Murray schreeuwt het uit na winst in thriller tegen Berrettini

Andy Murray heeft op zijn oude dag voor een enorme stunt gezorgd bij de Australian Open. Niet alleen zijn zege op Matteo Berrettini was opmerkelijk, maar zeker ook het feit dat hij de langste adem had in een slopende vijfsetter van bijna vijf uur: 6-3, 6-3, 4-6, 6-7 (7), 7-6 (6).

De 35-jarige Murray leek een paar jaar geleden na een slepende heupblessure afgeschreven voor toptennis, maar de nummer 66 van de wereld heeft nu de mondiale topvijftig weer in zicht. Thanasi Kokkinakis of Fabio Fognini wordt zijn volgende tegenstander in Melbourne.

Berrettini mist matchpoint

Het scheelde heel weinig of het was nooit zover gekomen. In de beslissende set verprutste Berrettini, de Wimbledonfinalist van 2021, op 5-4 zijn enige matchpoint door een ogenschijnlijk makkelijke passeerslag met de backhand in het net te slaan.

Op Twitter toonde Jamie Murray, de broer van en zelf ook proftennisser, kort en krachtig zijn bewondering voor Andy Murray.

Berrettini was vorig jaar nog halvefinalist bij de Australian Open en leek het duel langzaam naar zich toe te trekken.

De als dertiende geplaatste Italiaan werd in de beslissende supertiebreak, die tot 10 punten gaat, echter overklast door Murray, die daarmee een bijzondere reeks in stand hield.

Murray heeft nu voor de 159ste keer een wedstrijd gewonnen op een grandslamtoernooi waarin hij op een 2-0 voorsprong kwam in sets. Slechts één keer ging het mis, toen hij als 18-jarige met een wildcard debuteerde op Wimbledon en de spanning van het spelen op het centre court hem tegen David Nalbandian opbrak.

Matteo Berrettini

Murray, voormalig nummer één van de wereld, haalde de laatste vijf jaar in zijn tweede tennisleven slechts twee keer de derde ronde van een grandslamtoernooi, maar heeft ondanks zijn kunstheup aan vechtlust niets ingeboet op de baan.

Met zijn zege kwam Murray, die sinds 2017 niet meer van een top-20-speler had gewonnen op een grandslamtoernooi, in een illuster rijtje met Novak Djokovic, Roger Federer, Rafael Nadal en Stefan Edberg. Ook zij wonnen (minstens) vijftig partijen bij de Australian Open.

Tot een titel in Melbourne kwam het overigens nooit. De drievoudig grandslamwinnaar (US Open 2012 en Wimbledon 2013 en 2016) haalde wel vijf keer de finale.

Ook zege Zverev na terugkeer van blessure

Alexander Zverev had eveneens vijfs set nodig om de volgende ronde te halen in Melbourne. De Duitse nummer dertien van de wereld won in iets meer dan vier uur met 4-6, 6-1, 5-7, 7-6 (3), 6-4 van Juan Pablo Varillas, die precies negentig plaatsen lager op de wereldranglijst staat.

Alexander Zverev schreeuwt het uit na zijn overwinning

Zverev liep vorig jaar op Roland Garros in de halve finale tegen Nadal een zware enkelblessure op. De Duitser, destijds derde op de wereldranglijst met zicht op de nummer-1-positie, keerde dit seizoen terug op de baan, maar wist nog geen officieel duel te winnen.

Varillas speelde pas zijn tweede grandslamduel. De toch al 27-jarige Peruaan won vorig jaar op Roland Garros de eerste twee sets tegen Felix Auger-Aliassime, maar ging alsnog onderuit.

Ook tegen Zverev had Varillas kansen. De Duitser, die nog verre van fit is, trok mede dankzij zijn goede service toch aan het langste eind.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl