NOS SportAangepast

Hartono uitgeschakeld op Australian Open, maar is 'niet helemaal in mineur'

Arianne Hartono heeft niet kunnen verrassen in de eerste ronde van de Australian Open. De 26-jarige Meppelse bleek uiteindelijk niet opgewassen tegen de Amerikaanse Shelby Rogers, de nummer 51 op de wereldranglijst. Ze verloor in twee sets: 4-6, 3-6.

Hartono kan in Australische hitte niet voor stunt zorgen tegen Rogers

Hartono is de nummer 240 van de wereld. Ze knokte zich vorige week via het kwalificatietoernooi naar het hoofdschema van het grandslamtoernooi.

Tegen Rogers ging het op baan vijf in eerste instantie gelijk op. Hartono en Rogers wisten elkaar te breken in de eerste set. De 30-jarige Rogers, die in 2021 nog de vierde ronde haalde in Australië, trok bij 5-4 de set alsnog naar zich toe met een overtuigende lovegame.

Hartono herpakte zich in de tweede set. Ze stond 3-1 voor, tot ze vervolgens vijf games op rij verloor. Na bijna anderhalf uur tennis benutte Rogers meteen haar eerste wedstrijdpunt.

'Niet helemaal in mineur'

"Ik ben wel een beetje teleurgesteld, ik had echt wel kansen", was de eerste reactie van Hartono. "Maar ik mag natuurlijk niet helemaal in mineur zijn. Ik heb een goeie week gehad met drie gewonnen kwalificatieduels. Dit is het eindstation en daar moet ik het mee doen."

Hartono 'niet helemaal in mineur' na verlies in Melbourne: 'Was mooie week'

Hartono maakte in de Australische hitte twintig punten minder dan Rogers: 52 om 72. Verder benutte Rogers zes van de tien breakpoints, Hartono drie van de acht.

Extreme hitte

Door die extreme hitte met temperaturen boven de 35 graden werden veel wedstrijden gestaakt. De Australian Open kent een zogeheten hittestress-schaal. Daarbij wordt ook gekeken naar de sterkte van de zon, luchtvochtigheid en windsnelheid. Die schaal telt vijf gradaties en bereikte het hoogste niveau.

Drie uur lang werd er uiteindelijk niet gespeeld op de banen die niet overdekt waren.

Voor de 26-jarige Hartono, die net klaar was voordat de toernooiorganisatie ingreep, was het haar tweede wedstrijd in het hoofdtoernooi van een grandslam. Vorig jaar verloor ze in Melbourne, toen ook als qualifier, in de openingsronde van de Amerikaanse Amanda Anisimova.

Ze was de enige Nederlandse deelnemer bij de vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl