Een sociale huurwoning in aanbouw
NOS NieuwsAangepast

Gaat nieuw systeem helpen bij ellenlange wachttijd voor sociale huurwoning?

  • Leen Kraniotis

    redacteur economie

  • Leen Kraniotis

    redacteur economie

In een groot deel van Nederland moet je vele jaren wachten om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. In Amsterdam en omstreken wordt vandaag een nieuw systeem ingevoerd, waardoor je mogelijk eerder aan de beurt komt.

Iemand die zich nu inschrijft en daarna 11 maanden reageert op beschikbare woningen heeft voortaan voorrang op iemand die al 10 jaar staat ingeschreven maar nog niet actief op zoek is.

Dat nieuwe systeem gaat gelden in Amsterdam en omliggende gemeenten als Purmerend, Aalsmeer en Zaanstad. In totaal vallen 278.000 corporatiewoningen onder de nieuwe regels. Er staan bijna 450.000 mensen ingeschreven en bijna 100.000 mensen zoeken actief naar een corporatiewoning.

Wachttijd soms 18 jaar

"Op sommige plekken is de wachttijd al snel 18 jaar. Alleen als je echt lang ingeschreven staat, maak je dan kans op een woning", zegt Anne-Jo Visser, directeur van het Platform Woningcorporaties Noordvleugel Randstad. "Maar voortaan als je in een dringende situatie zit en echt je best doet om een woning te vinden, ben je mogelijk eerder aan de beurt."

Volgens haar hebben vandaag al meteen meer dan 250 mensen de situatiepunten aangevraagd om meer kans te maken. "Veel andere regio's kijken met spanning hoe dit nieuwe systeem uitpakt. Als dit slaagt is het zeker een voorbeeld voor de rest van het land."

De woningcorporaties in de regio Amsterdam leggen het nieuwe systeem in de onderstaande video uit:

De belangenorganisatie van huurders is gematigd positief. "Ze hebben hun best gedaan om het wat eerlijker te maken", zegt een woordvoerder van de Woonbond. "Maar je moet niet de illusie wekken dat heel veel mensen nu eerder een woning krijgen. Er moeten vooral heel veel nieuwe sociale huurwoningen worden gebouwd."

Hulp voor digitaal minder vaardigen

"Er zijn nu niet opeens meer woningen", erkent de Amstelveense wethouder Volkshuisvesting Adam Elzakalai (VVD). "Maar ik verwacht wel dat het leidt tot een rechtvaardiger verdeling. Maar extra woningen blijven ook gewoon nodig."

Reageren op woningen gebeurt online. "Digitaal minder vaardige mensen kunnen daarbij worden geholpen in bijvoorbeeld bibliotheken en buurthuizen", zegt de wethouder.

Mario van Tongeren, die al zeven jaar staat ingeschreven voor een huurwoning in Amsterdam, is blij met het nieuwe systeem. "Als ik niet te kieskeurig ben, hoop ik tussen nu en twee jaar iets te vinden." Hij woont nu in een studio van 25 vierkante meter en reageert op woningen met een woonkamer en aparte slaapkamer.

Ben je benieuwd hoelang je in jouw gemeente moet wachten op een sociale huurwoning? NOS Op 3 maakte vorig jaar dit onderstaande interactieve verhaal hierover:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl