Fraser blikt terug op vertrek na grensoverschrijdend incident: 'De tijd bepaalt'
Ook een maand na zijn gedwongen vertrek bij FC Utrecht na een grensoverschrijdend incident vindt Henk Fraser nog altijd dat de clubleiding niets te verwijten valt. De 56-jarige coach greep op een training Amin Younes bij de keel en moest weg.
Wel heeft Fraser moeite met de veranderde tijdsgeest, waarbinnen er volgens hem steeds minder respect is voor autoriteit. "Ik vind dat we in sommige gevallen doorslaan in dingen", zegt hij in NOS Studio Voetbal.
"Dertig jaar geleden was er van me verwacht dat ik iemand dan bij de oren pakte, tien jaar terug had ik een alleen een reprimande gekregen, maar nu ligt het anders", vat Fraser samen.
Even terug naar de training van 10 december 2022 die Fraser bij Utrecht de das omdeed. Zijn assistent Urby Emanuelson keurde een doelpunt goed, waar een aantal spelers fel tegen was. Younes speelde daar een hoofdrol in en vroeg zich af - al dan niet als grap bedoeld - of Emanuelson zijn beslissing had genomen omdat hij en de doelpuntenmaker allebei een Surinaamse achtergrond hebben.
"Ik heb dat zelf niet als racistisch opgevat en die uitspraak was het probleem ook niet, maar ik vond hem respectloos naar degene die op dat moment de leiding had", legt Fraser uit. "Ik vond dat het veel te lang doorging en minachtend werd. Feit is wel dat ik reageerde op een manier die niet hoort."
Fraser pakte Younes bij de keel
Fraser probeerde Younes daarna van de training te sturen, maar daar zou de Duitser geen gehoor aan hebben gegeven. Fraser wist zich er geen raad mee, zegt hij. "Die film had ik in mijn hoofd niet afgespeeld. Zoiets kan je op een slechte dag triggeren. Dingen kwamen bij elkaar en daarna heb ik hem beetgepakt, dat is zeker gebeurd."
Toch rekent Fraser het vooral zichzelf aan. "Ik had iedereen naar binnen kunnen sturen. De fout lag bij mij, daar was ik het met Utrecht ook snel over eens."
Wat wringt bij hem is de veranderde cultuur, waarin sociale normen ook in het topvoetbal verschoven zijn. "Ik heb zelf echt de oud-Hollandse opvoeding gehad. Dat betekent dat je vanuit hiërarchie en respect denkt. Het zou vroeger nooit in je zijn opgekomen om de assistent op zo'n manier in twijfel te trekken."
Pierre van Hooijdonk brengt daarop in dat het er ook vroeger hard aan toe kon gaan op trainingen en dat spelers ook toen weleens tekeergingen tegen hun (assistent-)trainer.
Dat onderkent Fraser, hoewel hij denkt dat er wel degelijk verschillen zijn. "Het gaat ook om de manier waarop en de toon. En het gaat me ook om de omgang met autoriteit. Ouders, leraren, politie, trainers: die zijn allemaal geen autoriteit meer."
Geen keus
Fraser heeft zich neergelegd bij wat er gebeurd is en bij het feit dat hij weg moest bij Utrecht. "De club kon niet anders", concludeert hij. "De tijd bepaalt, die heeft ons allemaal ingehaald."
Tegenover Younes koestert Fraser geen wrok. "Het is voor mij nooit persoonlijk. Ik vind hem een goede en mooie speler. Het was een momentopname. Ik ben al 23 jaar trainer en dit was een incident, wel met heel veel consequenties."
Kijk hieronder naar De Muurligger (Hugo Borst over Ajax), Eindsignaal (Frank Heinen over Arjan de Zeeuw) en naar gesprekken over FC Twente-uitblinker Ramiz Zerrouki en Feyenoord-aankoop Mats Wieffer.