Dani Baijens viert een doelpunt in de WK-wedstrijd tegen Noord-Macedonië
NOS Sport

Handballers op WK zeker van hoofdronde na knappe zege op Noord-Macedonië

De Nederlandse handballers hebben ook hun tweede wedstrijd bij het WK in Polen en Zweden overtuigend gewonnen. Tegen Noord-Macedonië werd een knappe 34-24 zege geboekt, waardoor Oranje nu al zeker is van plaatsing voor de hoofdronde.

Vrijdag had Nederland bij zijn eerste WK-deelname in 62 jaar al een klinkende 29-19 zege op Argentinië geboekt. Noord-Macedonië was sinds 2013 telkens van de partij op het WK, met een negende plaats in 2015 als beste resultaat.

Noord-Macedonië kwam in de tweede groepswedstrijd in het Poolse Krakau nog wel op voorsprong, maar bij 2-3 drukte Nederland het gaspedaal in. Na vijf doelpunten op rij stond het ineens 7-3 en Oranje gaf de leiding daarna niet meer uit handen.

Geen verweer

De verdediging stond als een huis, doelman Bart Ravensbergen toonde geregeld zijn klasse en Noord-Macedonië had geen verweer tegen de snelle Oranje-aanval.

Luc Stein ontworstelt zich aan zijn Noord-Macedonische tegenstander Mihajlo Mladenovikj

Mede door een reeks puike reddingen van Ravensbergen - tegen Argentinië ook uitblinker - zocht Oranje met een 18-11 voorsprong de kleedkamer op. Na rust lieten de Nederlanders de tegenstander aanvankelijk tot op drie punten terugkomen, maar een versnelling halverwege de tweede helft was voldoende om ruime afstand te nemen.

Kay Smits was, net als tegen Argentinië, topscorer van Oranje met tien doelpunten. Dani Baijens was goed voor zeven treffers.

Ravensbergen: 'Hoog tempo is onze grote kracht'

Doelman Ravensbergen toonde opnieuw zijn topvorm en had na afloop veel lof voor zijn ploeggenoten: "De dekking stond weer fantastisch en dan is het makkelijk om die ballen te stoppen. Zodoende kon ik een paar goeie, eenvoudige saves maken."

De kracht van dit Oranje is volgens Ravensbergen het hoge tempo dat wordt gespeeld: "Luc, Dani en Kay zijn zó snel naar voren, dat is voor een tegenstander heel moeilijk te belopen. De Macedoniërs hebben natuurlijk ook wat zwaardere, grotere spelers. Die moeten dan een tandje bijzetten en dat houden ze niet zestig minuten lang vol."

Snelheid wint het dus van fysieke kracht, en dat zie je in het moderne handbal niet veel. "David wint van Goliath en het is mooi om te zien dat het ook op een andere manier kan", zegt Ravensbergen. "Daarom wordt er vaak ook lovend over ons spel gesproken, omdat het iets anders is dan ze normaal zien."

Smits: 'Noorwegen is andere koek'

Topscorer Smits barst na het bereiken van de hoofdronde van het zelfvertrouwen, maar is ook op zijn hoede: "We willen meer en zijn nog lang niet klaar. Maar we moeten niet te hard van stapel lopen. Noorwegen is dinsdag van een heel ander kaliber."

Tegen de Noren speelt Oranje de laatste groepswedstrijd. Nederland is dus al zeker van de hoofdronde, waarbij de behaalde punten in de poulefase tegen ploegen die doorgaan, worden meegenomen. De beste twee landen per hoofdronde gaan vervolgens naar de kwartfinales.

"Bij Argentinië en Noord-Macedonië waren er twee, drie spelers die het spel bepalen. De Noren hebben op elke positie twee mannen van wereldklasse. Dus dat is heel andere koek", aldus Smits.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl