Koploper Feyenoord wint met gemak in Groningen en loopt uit op Ajax en PSV

Bekijk de samenvatting van FC Groningen - Feyenoord

Feyenoord heeft in de eredivisie goede zaken gedaan in de strijd om de landstitel en is twee punten uitgelopen op Ajax en PSV. De Rotterdammers wonnen dankzij een sterke eerste helft van een onmachtig FC Groningen: 0-3.

Waar titelconcurrenten PSV en Ajax dit weekend voor de tweede keer na de winterse onderbreking over hun tegenstander struikelden, hield Feyenoord het hoofd koel. Alleen nummer twee AZ (op vier punten) kan de Rotterdammers vooralsnog bijhouden.

Feyenoord gaat volgende week ongetwijfeld met een lekker gevoel De Klassieker tegen het geplaagde Ajax in. De Amsterdammers kunnen in De Kuip op een achterstand van acht punten worden gezet.

Bekijk hieronder de stand in de eredivisie en de interviews na afloop van de wedstrijd.

Met Mats Wieffer op het middenveld als vervanger van de geblesseerde Quinten Timber drukte de ploeg van Arne Slot het worstelende Groningen vanaf de eerste minuut in de verdediging. Het leverde al na drie minuten een goede kans op, toen Alireza Jahanbakhsh van dichtbij tegen keeper Michael Verrips schoot.

De thuisploeg bleek daarna totaal niet bij machte om het Feyenoord moeilijk te maken. De ploeg van de nieuwe trainer Dennis van der Ree oogde onzeker, wat na de midweekse bekerblamage tegen Spakenburg ook wel verklaarbaar is.

Goal kon niet uitblijven

Na een kleine twintig minuten viel de onvermijdelijke openingstreffer. De Braziliaan Igor Paixão sloop richting de tweede paal, werd perfect bediend door Wieffer en kopte gedecideerd zijn eerste eredivisiedoelpunt binnen.

Het hielp Feyenoord nog verder in het zadel en steeds vaker en makkelijker combineerden de Rotterdammers door de Groningse defensie. In de 31ste minuut kwam de bal voor de voeten van Orkun Kökçü, die alle tijd kreeg om uit te halen en dat op fantastische wijze deed: 0-2.

Spil in het sterke spel van Feyenoord in de eerste helft was Wieffer. De middenvelder, in de zomer overgekomen van Excelsior, maakte in de eerste seizoenshelft nog weinig indruk.

Hieronder de reacties van Wieffer en Groningen-coach Van der Ree:

Tegen Groningen voetbalde hij echter met zelfvertrouwen: veel aanvallen begonnen met een passje naar voren van hem. Na rust leek de thuisploeg niet meer te resten dan de schade te beperken.

Dat lukte tot de zestigste minuut met het nodige fortuin. Feyenoord kreeg kansen, maar was slordig in de afronding.

Opleving levert Groningen niets op

Na rust leek de thuisploeg niet meer te resten dan de schade te beperken. Dat lukte tot de zestigste minuut met het nodige fortuin. Feyenoord kreeg kansen, maar was slordig in de afronding.

Daarna gooiden de elf van Slot er een beetje met de pet naar en leefde Groningen op. Ricardo Pepi leek de aansluitingstreffer te maken, maar zag zijn doelpunt afgekeurd worden vanwege een wat ongelukkige handsbal.

De sterke fase leverde Groningen uiteindelijk niets op. In de blessuretijd schoot invaller Santiago Gímenez de derde Rotterdamse goal achter Verrips.