NOS Voetbal

Crisis bij FC Groningen na bekerblamage: 'De druk op Fledderus is nu megahoog'

  • Bart van Dooijeweert

  • Bart van Dooijeweert

"Fleddie rot op!", klonk het gisteren uit de kelen van duizenden hevig teleurgestelde FC Groningen-supporters. Niet de spelers of de trainer, maar technisch directeur Mark-Jan Fledderus is de zondebok na de bekerblamage tegen Spakenburg (3-2 nederlaag, nota bene na een 3-0 achterstand).

Na het nieuwe dieptepunt is het geduld bij de supporters op. Na afloop lieten de fans hun spreekkoren ook horen bij de hoofdingang van het stadion, waar de politie paraat stond. "Maar het is gelukkig rustig gebleven", zegt John de Jonge, voorzitter van de supportersvereniging.

De Jonge heeft slecht geslapen na de afgang tegen de nummer zeven uit de tweede divisie, het derde niveau in Nederland. Maar hij hoopt ook dat de clubdirectie wakker is geschud. "Wat ons betreft is het niet eens meer vijf voor twaalf, het is eigenlijk al één minuut over twaalf."

Ook in de competitie is het namelijk crisis bij 'de Trots van het Noorden'. De ploeg won dit seizoen slechts drie van de vijftien duels en staat maar net boven de degradatiestreep. De slechte resultaten kostten trainer Frank Wormuth al zijn baan.

Onervaren coach en piepjong elftal

Met Dennis van der Ree heeft de Duitse coach een onervaren opvolger gekregen. Die het bovendien moet doen met een piepjong elftal. Vorig weekend tegen Excelsior waren liefst acht basisspelers 21 jaar of jonger.

"De selectie is totaal niet in balans", constateert voormalig FC Groningen-spits Martin Drent, die de club op de voet volgt als analist van RTV Noord. "Er mist bovendien gewoon kwaliteit. Daar is Fledderus verantwoordelijk voor."

Teleurstelling bij de spelers van FC Groningen na de bekerblamage tegen Spakenburg

Volgens Drent moeten er voor het sluiten van de transfermarkt, eind deze maand, vijf spelers bij: "Een links- en rechtsback, een links- en rechtsbuiten en een middenvelder."

"Ik vind het echt leuk dat de jeugd tegenwoordig de kans krijgt bij FC Groningen", aldus Drent. "Het zijn talenten, maar er zit geen nieuwe Arjen Robben bij. Ze doen het goed, maar zouden eigenlijk gebracht moeten worden in een ervaren elftal. Nu moeten die jonge jongens zelf de kar trekken en dat kan natuurlijk niet."

Ook supporter De Jonge hoopt op een snelle kwaliteitsinjectie. "Ik kijk weleens jaloers naar bijvoorbeeld NEC, dat Lasse Schöne heeft gehaald. Onze routiniers zijn Mike te Wierik en Joey Pelupessy, dat zijn geen spelers die op een heel hoog niveau hebben gespeeld."

"We hebben ervaren spelers nodig die er direct staan, want de nood is hoog", zegt de voorzitter van de supportersverenging. "Dan denk ik aan spelers die gehuurd kunnen worden van clubs als Ajax, Feyenoord, PSV, AZ en FC Utrecht. Iemand als Bart Ramselaar zou een directe versterking zijn."

Miljoenen kwamen binnen

Geld hoeft het probleem niet te zijn in Groningen. De club deed de afgelopen jaren uitstekende zaken op de transfermarkt (zie kader hieronder) door enkele spelers voor vele miljoenen te verkopen.

Transferinkomsten FC Groningen onder technisch directeur Fledderus

Speler Transfersom Jaar
Jörgen Strand Larsen (naar Celta de Vigo) 12,4 miljoen 2022
Ritsu Doan (naar PSV) 7,5 miljoen 2019
Bjorn Meijer (naar Club Brugge) 6 miljoen 2022
Gabriel Gudmundsson (naar Lille) 6 miljoen 2021
Azor Matusiwa (naar Stade Reims) 4 miljoen 2021
Deyovaisio Zeefuik (naar Hertha BSC) 4 miljoen 2020
Julian Chabot (naar Sampdoria) 3,7 miljoen 2019

Dat is ook de verdienste van Fledderus. Maar de spelers die de 40-jarige technisch directeur als vervangers aantrok, voldoen veelal niet. Zo werd de Noorse linksback Isak Määttä (transfersom 1,2 miljoen) dolgedraaid door de rechtsbuiten van Spakenburg.

Määttä is lang niet de enige miskoop van Fledderus. De Jonge somt ze op: "Paulos Abraham is voor 2 miljoen gehaald, maar heeft weinig laten zien. Daleho Irandust werd nota bene op een troon gepresenteerd als de nieuwe sterspeler, maar hij is bijna altijd geblesseerd."

"En van Cyril Ngonge was al bekend dat hij bij al zijn vorige clubs de rotte appel was. Dan heeft Groningen kennelijk de illusie dat hij zich hier wel als een goede prof gaat gedragen, maar dat pakt ook verkeerd uit."

Het moge duidelijk zijn: supporters en analisten leggen de schuld voor de huidige crisissituatie bij 'td' Fledderus. Hij had de teloorgang bovendien aan moeten zien komen. "Onder trainer Danny Buijs verloor Groningen vorig seizoen de laatste zeven duels op rij", blikt Drent terug.

"Dat werd toegeschreven aan een uitgewerkte chemie tussen trainer en spelers. Maar onder zijn opvolger Wormuth bleek dat er gewoon te weinig kwaliteit is", stelt de oud-spits vast.

'Er moet nu iets gebeuren'

Met alle uitgaande transfers zorgde Fledderus ervoor dat het negatieve eigen vermogen van Groningen verdween. De club staat nu weer in de plus. "Ze hebben 10 tot 12 miljoen euro op hun rekening staan", schat Drent in.

Mark-Jan Fledderus is sinds 2019 technisch directeur van FC Groningen

Daarmee zal Groningen deze maand de boer op moeten. "Want we hebben geen spelers die geschikt zijn voor degradatievoetbal", vindt De Jonge. "We hebben een aantal spelers van Jong Ajax gehaald, die best wel talent hebben. Maar als je om lijfsbehoud knokt, is de juiste mentaliteit belangrijker."

"De druk op Fledderus is megahoog", zegt de voorzitter van de supportersclub. "Hij moet nu heel snel leveren, anders wordt het de rest van het seizoen billenknijpen. Degradatie zou voor de club een ramp zijn."

Volgens Drent zijn er na de bekerblamage drie opties: "Fledderus stapt op, hij wordt ontslagen, of hij haalt heel snel drie, vier of vijf versterkingen. Er moet nu gewoon iets gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl