NOS Voetbal

Jongste FC Groningen ooit verliest van Excelsior bij debuut coach Van der Ree

Bekijk de samenvatting van Excelsior - FC Groningen

Het jongste FC Groningen ooit in de eredivisie heeft zich kranig geweerd bij Excelsior, maar punten bracht het elftal van de debuterende coach Dennis van der Ree niet binnen. Door een goal van Redouan El Yaakoubi won Excelsior met 1-0.

Daarmee houden de degradatiezorgen bij de hervatting van het seizoen in alle hevigheid aan bij FC Groningen, de nummer vijftien van de ranglijst. Excelsior zorgde voor enige verlichting en kwam op vier punten van de Groningers.

De stand in de eredivisie

Eerder deze week staakte FC Groningen de zoektocht naar een nieuwe trainer en werd door de clubleiding besloten Van der Ree voor de rest van het seizoen een kans te geven. De 43-jarige coach stond sinds het ontslag van trainer Frank Wormuth in november al voor de groep.

Vier tieners in de basis

Van der Ree moest het bij zijn debuut als hoofdtrainer doen zonder Marin Sverko, Laros Duarte, Daleho Irandust, Paulos Abraham, Nordin Musampa (allen geblesseerd) en de geschorste Mike te Wierik. De 43-jarige Van der Ree gaf de eigen jeugd een kans tegen Excelsior.

De 19-jarige spits Thom van Bergen, die net zijn eerste contract heeft getekend, maakte zijn debuut en dat gold ook voor de 17-jarige centrale verdediger en Oranje-jeugdinternational Thijmen Blokzijl. Verder stonden de tieners Luciano Valente (19) en Ricardo Pepi, die maandag 20 wordt, in de basis.

Bekijk hieronder de reacties van matchwinner Redouan El Yaakoubi, Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen en FC Groningen-trainer Dennis van der Ree na Excelsior-FC Groningen (1-0).

El Yaakoubi 'pakt het moment' bij Excelsior, Groningen-trainer Van der Ree teleurgesteld

De basisopstelling van Groningen was gemiddeld 21 jaar en 153 dagen oud, en daarmee de jongste in clubgeschiedenis van Groningen in eredivisie. De laatste jongere basiself in de eredivisie was die van Ajax (met onder anderen Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Justin Kluivert) bij Willem II op 14 mei 2017: 20 jaar en 139 dagen.

Van Bergen had zijn debuut al binnen enkele minuten kunnen opluisteren met een doelpunt. Na een goede aanval en een voorzet van Liam van Gelderen schoot hij echter op keeper Stijn van Gassel. Ook de rebound was voor de doelman van Excelsior.

Even later liet Van Bergen nog een mogelijkheid liggen en de bedrijvige middenvelder Luciano Valente zag een knappe rush richting het Kralingse doel ongelukkig gestuit worden door teamgenoot Pepi. Het jonge Groningen was de betere ploeg in de eerste helft.

El Yaakoubi breekt de ban

Na rust was Groningen sporadisch gevaarlijk via Van Bergen, Tomas Suslov en Pepi, maar Excelsior werd de bovenliggende partij en kreeg de meeste kansen.

Keeper Michael Verrips redde op een kopbal van Marouan Azarkan, diezelfde Azarkan schoot na een fraaie aanname voorlangs, Verrips en de paal voorkwamen een goal van Goudmijn en Couhaib Driouech krulde de bal net over het doel.

Redouan el Yaakoubi viert de 1-0

El Yaakoubi brak in de 70ste minuut de ban. Uit een hoekschop van Julian Baas kopte de aanvoerder van Excelsior bij de eerste paal binnen.

Het onervaren Groningen slaagde er niet in zich van deze klap te herstellen. Het was voor de debutanten een wedstrijd om nooit te vergeten, maar voor Groningen een om snel te vergeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl