Lieuwe Westra
NOS WielrennenAangepast

Oud-wielrenner Westra (40) overleden

Oud-wielrenner Lieuwe Westra is op 40-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn biograaf Thomas Sijtsma zondag op Twitter laten weten. "De voormalig wielrenner vocht de laatste jaren met zichzelf en verloor", aldus de schrijver.

Over de doodsoorzaak is niets bekend gemaakt, maar Sijtsma zegt dat er 'voor zover bekend geen sprake is van zelfdoding'.

In een bericht op Facebook laat zijn familie weten dat Westra het erg moeilijk had. "De laatste jaren maakte Lieuwe een zware tijd door. De beëindiging van zijn wielercarrière en leven als prof viel hem zwaar. Wij herinneren hem graag als wielrenner, Het Beest, tijdens de gelukkigste momenten van zijn leven. Onverzettelijk en sterk."

Westra, die als prof koerste voor Vacansoleil-DCM (2009-2013), Astana (2014-2016) en Wanty-Groupe Gobert, stond vijf keer aan de start van de Tour de France. In 2014 reed hij de Tour voor Astana in dienst van winnaar Vincenzo Nibali.

De Fries was twee keer Nederlands kampioen tijdrijden, won in 2012 een etappe in Parijs-Nice en twee jaar later ritten in de Ronde van Catalonië en de Dauphiné. Ook zegevierde hij in 2016 in Driedaagse de Panne.

2013: Westra wint NK tijdrijden

Westra zette begin 2017 abrupt een punt achter zijn carrière vanwege een depressie. Daardoor kon hij het niet meer opbrengen op de fiets te stappen.

Enkele maanden later besprak Westra in De Avondetappe zijn besluit om te stoppen. "Ik wilde wel, maar ik was ziek, had een depressie. Het ging redelijk met medicijnen, maar ik kwam er ook van aan. Als ik bij de koers wilde komen, moest ik van de medicijnen af. Dat ging niet meer."

Bekijk hieronder het gesprek van Lieuwe Westra met presentatrice Dione de Graaff in De Avondetappe.

Dopinggebruik

In 2018 kwam de autobiografie van Westra uit. Daarin gaf hij toe dat hij tijdens zijn loopbaan cortisonen had gebruikt. Cortisonen kunnen ontstekingen remmen, maar het middel wordt ook door wielrenners gebruikt om de pijngrens te verhogen.

"Ik spoot het in mijn eigen lijf om harder te fietsen, om prijzen te pakken, om complimenten in ontvangst nemen. Ik kon daarvan genieten: aandacht na een sterk optreden. Daarom gebruikte ik", aldus Westra in het boek. "In mijn eerste profjaar werd het mij duidelijk dat met alleen hard trainen er geen overwinningen werden behaald."

Westra vond het gebruik van cortisonen niet gelijk staan aan dopinggebruik, liet hij toentertijd weten. "Alle middelen die ik heb gebruikt waren naar mijn mening legaal. Ik kreeg medische attesten voor de cortisonen. Maar ik heb nooit epo gebruikt, heb nooit bloedzakken genomen."

Op Twitter reageert zijn oud-ploeggenoot Johnny Hoogerland op het overlijden van Westra:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl