NOS Voetbal

AZ combineert zich fluitend een weg naar drie punten in Friesland

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - AZ

We zijn 25 seconden onderweg in de tweede helft, als AZ de tegenstander van het kastje naar de muur combineert. De aanval begint bij Tijjani Reijnders en na een aanval over zeven schijven schuift hij de bal zelf achter Oranje-doelman Andries Noppert.

Die aanval tekende de probleemloze avond van de Alkmaarders in Heerenveen. AZ won met 2-0 van sc Heerenveen en blijft goed meedoen in de top van de eredivisie.

Beste buitenshuis

AZ is dit seizoen de meest effectieve ploeg buiten eigen stadion. Het verloor pas twee uitwedstrijden in de eredivisie, bij RKC Waalwijk (3-1) en bij Excelsior (2-1).

Ook in Friesland begon de ploeg van trainer Pascal Jansen uitstekend. Dat zag ook Nigel de Jong, de nieuwe technisch directeur van de KNVB, die op de tribune had plaatsgenomen.

Het regende kansen in het eerste kwartier, maar die waren niet besteed aan Jens Odgaard, Vangelis Pavlidis en Dani de Wit. Ook kwam Noppert goed weg toen hij een kopbal van Pavlidis tussen zijn benen en net niet achter de doellijn onder controle kreeg.

Kopspecialist De Wit

Na een half uur werd Noppert toch verslagen door een fraaie kopbal van De Wit. De kopspecialist kopte de bal van van een meter of tien in de verre hoek (0-1).

Dani de Wit viert de 1-0 van AZ tegen sc Heerenveen.

AZ had bij rust al een grotere voorsprong verdiend, maar hoefde in de tweede helft niet lang te balen van de gemiste kansen. Nog geen halve minuut nadat scheidsrechter Serdar Gözübüyük de wedstrijd weer in gang had gefloten, rondde Reijnders een aanval over vele schijven af.

Verhulst stopt strafschop

Ruim een uur lang had AZ alles onder controle, maar de bezoekers kwamen op ongelukkige wijze toch in problemen. Sam Beukema probeerde de doorgebroken Milan van Ewijk af te stoppen, maar gleed uit en overstrekte daarbij zijn knie.

Bovendien bracht hij Van Ewijk ten val. Gözübüyük kende geen twijfel en wees naar de stip. Maar wat zijn collega aan de overzijde, Noppert, niet was gelukt op het WK, lukte AZ-doelman Hobie Verhulst wel: een penalty stoppen. Met een katachtige redding hield hij Sarr van scoren af.

Doelman Hobie Verhulst is de gevierde man bij AZ nadat hij een strafschop Amin Sarr heeft gekeerd.

Daarmee gaf Verhulst, die binnenkort waarschijnlijk plaats zal moeten maken voor de Australische WK-ganger Mathew Ryan, toch nog maar even een visitekaartje af. Ryan, overgenomen van FC Kopenhagen, is nog in afwachting van zijn werkvergunning.

Zonder Beukema, die strompelend maar wel op eigen kracht het veld verliet, kwam de zege van AZ daarna niet meer in gevaar.

Verhulst kan lachen, Van Hooijdonk minder

Wie denkt dat doelman Verhulst met zijn penaltysafe zijn gram haalde naar de clubleiding komt bedrogen uit. Met een brede glimlach en een hese stem kwam hij voor de camera. "Mijn gram halen? Nee dat niet. Maar ik dacht wel: het zou nu wel héél lekker zijn om die nul te houden. Want anders wordt het denk ik nog lastiger. Dan komt er wel een beetje emotie en blijdschap uit."

Verhulst kan leven met de wetenschap dat hij zijn plek zal moeten afstaan. "Alles is netjes besproken met de club. Je doet je uiterste best en de club was tevreden. Maar ze hebben de keus gemaakt om een andere keeper te halen met een groot cv, die zal gaan spelen als alles rond is. Ik zal hem het vuur na aan de schenen leggen. Honderd procent."

"Terecht", vult zijn trainer Jansen aan. "We verwachten niets minder. Maar nu ben ik vooral hartstikke blij voor hem."

Coach Van Wonderen hard voor Van Hooijdonk: 'Welkom in de grote voetbalwereld'

Aan Heerenveen-kant ligt een mogelijke mutatie wat gevoeliger, zo bleek. Sydney van Hooijdonk werd halverwege de wedstrijd gewisseld en kreeg het een en ander te horen van de eigen fans.

"Ik vind het niet helemaal terecht", laat de ontgoochelde Van Hooijdonk weten. "Ik doe zeker niet alles goed, verre van. Maar dat de emoties zo snel omslaan na een mindere wedstrijd, dat is apart."

De kans is bovendien groot dat hij zijn basisplaats zal kwijtraken als de club Ché Nunnely binnenhaalt. "Je voelt wel wat aankomen", aldus Van Hooijdonk. "Ik heb niet het gevoel dat ik onomstreden ben."

Zijn trainer Kees van Wonderen nam het op voor zijn spits als het gaat om het publiek. Maar over de gevolgen van de naderende transfer is hij duidelijk. "Welkom in de grote voetbalwereld. Daarin heb je te maken met vechten en zien dat je het hoofd boven water houdt. Dat je je plek wint of houdt. Dat is hier zo en dat was ook bij zijn vorige clubs zo."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl