Brighton viert feest

Brighton verpest Premier League-debuut Gakpo en klopt machteloos Liverpool

Na zijn eerste wedstrijd in het Liverpool-shirt - vorige week zondag in de FA Cup - heeft Cody Gakpo nu ook zijn debuut in de Premier League gemaakt. Een feest werd het echter niet op bezoek bij Brighton & Hove Albion. De 'Reds' leden een smadelijke 3-0 nederlaag.

Manager Jürgen Klopp beschreef de prestatie van zijn ploeg als "echt slecht". "Ik kan me geen slechtere wedstrijd herinneren, niet alleen met Liverpool. Dit is echt een dieptepunt. Brighton was de betere ploeg, dat was verdiend. Ze speelden echt goed. Het was een zeer georganiseerd team tegen een niet erg georganiseerd team."

De van PSV overgenomen Gakpo was door Klopp in de spits geposteerd tussen Mohamed Salah en Alex Oxlade-Chamberlain. Virgil van Dijk ontbrak nog altijd bij de nummer twee van vorig seizoen, die deze jaargang mede door aanhoudend blessureleed maar geen potten kan breken. Naast de Oranje-aanvoerder kon Liverpool niet beschikken over Roberto Firmino, Darwin Núñez, Luiz Díaz en Diogo Jota.

Cody Gakpo

Ook tegen Brighton, waar Joël Veltman en Jan Paul van Hecke op de bank zaten, liep het voor geen meter bij de kampioen van 2020. De thuisploeg dicteerde het spel en creëerde ook kansen, maar tot afronden kwam het niet.

Kort voor rust leek Solly March niettemin op weg de score te openen. Hij stoomde het vijandelijke strafschopgebied binnen waar doelman Alisson hem al dan niet ten val bracht. De VAR hoefde zich echter niet over het voorval te buigen, omdat de Brighton-aanvaller zijn actie in buitenspelpositie uitvoerde.

Boogballetje

March liet het er echter niet bij zitten en haalde zijn gram in het begin van de tweede helft. Eerst tikte hij van dichtbij de 1-0 binnen en in de 53ste minuut haalde hij van net buiten de zestien doeltreffend uit (2-0). Het machteloos ogende Liverpool had kort daarop de marge kunnen verkleinen, maar de kopbal van Oxlade-Chamberlain miste kracht.

Solly March verschalkt Liverpool-doelman Alisson voor de eerste keer

Nadat een kansje voor Gakpo verloren was gegaan, sloeg Brighton nogmaals toe. Na een door March doorgekopte bal legde invaller Danny Welbeck eerst Joe Gomez met een boogballetje in de luren, waarna hij Alisson met een droog schot (3-0) passeerde.

Door de nederlaag wisselde Liverpool, dat pas in de negentigste minuut z'n eerste hoekschop mocht nemen en via de kopbal van Ibrahima Konaté bijna nog tegen scoorde, van positie met Brighton. 'The Seagulls' staan nu zevende met twee punten voorsprong op Liverpool en veertien punten achterstand op koploper Arsenal, dat zondag de Londense derby tegen Tottenham Hotspur wacht.