De politie heeft een barrière opgeworpen bij Lützerath
NOS NieuwsAangepast

Botsingen tussen politie en betogers bij protest tegen ontruiming Lützerath

Vlak bij het Duitse bruinkooldorp Lützerath is het tot confrontaties gekomen tussen de politie en demonstranten. De politie zette het waterkanon, pepperspray en wapenstokken in. Volgens een politiewoordvoerder was dat nodig om te voorkomen dat de betogers door zouden trekken naar Lützerath.

De betogers willen niet dat Lützerath, 50 kilometer van Roermond, verdwijnt voor de winning van bruinkool. De organisatie van het protest zegt dat er 35.000 mensen op de demonstratie niet ver van het dorp zijn afgekomen, de politie spreekt van zo'n 10.000 deelnemers. Veel betogers zijn inmiddels op de terugweg.

Het dorp is hermetisch afgesloten, maar sommige demonstranten probeerden via de bruinkoolmijn toch naar Lützerath te gaan. Een levensgevaarlijke actie, zo waarschuwen de autoriteiten. Drie actievoerders zijn gewond geraakt, waarschijnlijk door confrontaties met de agenten. Onbekend is hoeveel mensen zijn opgepakt. Het protest verliep verder grotendeels gemoedelijk.

Symbool

Lützerath is door de activisten als symbool gesteld tegen de vervuilende industrie en vóór klimaatbescherming. De demonstranten steunen de klimaatactivisten die het dorpje ruim twee jaar bezet hielden om de uitbreiding van een bruinkoolmijn te voorkomen. Afgelopen week begon de politie met de ontruiming van het dorpje. De meeste activisten zijn uit het dorp gehaald,

De politie waarschuwt op Twitter voor gevaarlijke situaties en roept de activisten op het gebied te verlaten. Drie actievoerders zijn gewond geraakt, waarschijnlijk door confrontaties met de agenten.

  • AFP
    Politie en actievoerders botsen met elkaar
  • AFP
    Actievoerders lopen vlak bij de open kuil waar bruinkool wordt gewonnen

De demonstratie begon aan het einde van de ochtend in het nabijgelegen dorp Keyenberg. Daar vertrokken de betogers voor een tocht van vijf kilometer naar Lützerath, waar in een nabijgelegen weiland toespraken werden gehouden. Kort voor aankomst bij het dorp kwam het tot botsingen met de politie. Ook trokken mensen richting de mijn.

Actievoerders uit heel Europa zijn op de demonstratie afgekomen. Er zijn honderden Nederlanders, Oostenrijkers, Belgen, Fransen en Italianen aanwezig. Vanuit Nederland reden er bussen naar het dorp. Ook de Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg, die gisteren het bruinkooldorp bezocht, loopt mee in de demonstratie.

Tientallen Nederlandse actievoerders doen mee aan het protest:

Demonstratie in de regen tegen ontruiming Lützerath

Voor de politie is het de vierde dag van de ontruiming van Lützerath. In het dorp zit nog een aantal activisten in huizen en boomhutten. De afgelopen dagen zijn 470 activisten uit Lützerath gehaald, 320 van hen vertrokken uiteindelijk vrijwillig. Vier demonstranten raakten gewond.

Energiebedrijf RWE wil het dorp laten verdwijnen om er bruinkool te winnen. Volgens de Duitse regering is dat noodzakelijk in de huidige energiecrisis. Zonder Russisch gas is bruinkool nodig totdat er meer hernieuwbare energie opgewekt kan worden, zegt de regering. Het energiebedrijf is eigenaar van het dorp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl