Bloemen na de dodelijke steekpartij
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Vrijspraak na dodelijke steekpartij op terras in Rosmalen

De 18-jarige vrouw die in maart vorig jaar de 22-jarige Jordy Gruijters doodstak op een terras in Rosmalen, handelde uit noodweer. De rechtbank in Den Bosch legt de vrouw daarom geen gevangenisstraf op, zo blijkt uit het vonnis.

Wel krijgt de vrouw uit Rosmalen een taakstraf van 120 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk. Dat is omdat ze de vriendin van het slachtoffer vóór de steekpartij klappen had gegeven.

Het Openbaar Ministerie (OM) had in december voor de kinderrechter een taakstraf van 100 uur en een maand voorwaardelijke jeugddetentie geëist voor de mishandeling. Het OM had na het zien van camerabeelden al geconcludeerd dat er bij de steekpartij sprake was van noodweer, meldt Omroep Brabant.

Acute dreiging

De steekpartij was vorig jaar op 19 maart. Aanleiding was een ruzie, waarbij de zus en de toen hoogzwangere vriendin van Jordy klappen kregen van de 18-jarige vrouw. Ze belden Jordy, die naar het terras kwam en de confrontatie zocht.

Volgens ooggetuigen kwam hij "agressief en angstaanjagend het terras op lopen". De rechtbank oordeelt dat er sprake was van een ogenblikkelijke aanval en een acute dreiging. "De vrouw zat letterlijk met de rug tegen de muur. Ze heeft geen reële mogelijkheid gehad om zich aan de aanval van Jordy te onttrekken."

Ze had een vleesmes in haar hand en had volgens de rechtbank niet de bedoeling het slachtoffer dood te steken. "Ze handelde in een reflex en was zich er niet van bewust dat ze het mes had gebruikt. Ze wilde hem op afstand houden en besefte pas dat ze hem geraakt had toen ze het bloed op het mes zag."

Nabestaanden van Jordy reageren teleurgesteld. Volgens zijn familie had de vrouw kunnen weglopen van het terras. "Ze heeft bewust gewacht op Jordy, met een mes in haar hand", zei de moeder van Jordy eerder tegen Omroep Brabant.

Advertentie via Ster.nl