Biden bij de persconferentie waarin hij toelichting gaf op de vondst van de documentatie
NOS NieuwsAangepast

Speciaal aanklager onderzoekt vondst geheime overheidsstukken bij president Biden thuis

Een speciaal aanklager gaat onderzoek doen naar de vondst van vertrouwelijke overheidsdocumenten bij president Biden. Het ministerie van Justitie heeft daartoe opdracht gegeven. Vandaag werd duidelijk dat een tweede partij papieren is gevonden in zijn privéwoning in de staat Delaware.

De papieren, waarover Amerikaanse media vannacht al schreven, werden aangetroffen in de garage van de woning van Biden in Wilmington. Ook werd er een document gevonden in de privébibliotheek van de president. De documenten komen uit de tijd dat Biden vicepresident was (2009-2017) onder Obama. Het Witte Huis bevestigde de vondst vanmiddag.

Volgens een van de advocaten van de president gaat het in de garage om een "beperkt aantal" papieren, over de inhoud werd niets bekendgemaakt. Eerder schreven Amerikaanse media dat het om een tiental documenten ging.

Biden: ministerie meteen ingelicht

Vanavond kwam minister Garland van Justitie met een reactie. Hij maakte bekend dat speciaal aanklager Robert Hur is gevraagd onderzoek te doen. Hur was eerder openbaar aanklager in de staat Maryland. Hij werd door voormalig president Trump aangesteld.

Tijdens een persconferentie vanmiddag werd Biden door journalisten naar de vondst gevraagd; hij las daarop een verklaring van zijn advocaten voor:

Biden reageert op nieuwe vondst geheime documenten

Volgens de president is na de vondst het ministerie van Justitie direct ingelicht en zijn de papieren aan het ministerie overhandigd. Op andere locaties, zoals in Bidens vakantiehuis, werd verder niets aangetroffen.

In een reactie op het aanstellen van de onafhankelijk onderzoeker zegt een woordvoerder van het Witte Huis ervan overtuigd te zijn dat zal blijken dat de stukken "per ongeluk verkeerd zijn opgeborgen".

Eerder werden al geheime documenten uit Bidens periode als vicepresident gevonden in een privékantoor van de president bij een denktank in Washington. Biden gebruikte het kantoor tussen 2017 en het begin van zijn presidentscampagne in 2020. De stukken werden gevonden door advocaten die het kantoor opruimden.

Over de inhoud werd alleen bekendgemaakt dat het niet om atoomgeheimen ging. Na de vondst werden ook andere privévertrekken van Biden doorzocht, waaronder dus Bidens woning in Delaware.

Achtergehouden door Trump

De Amerikaanse wet schrijft voor dat documentatie van de president of de vicepresident na hun vertrek moet worden overgedragen aan het nationale archief. Naar de vondst is inmiddels een justitieel vooronderzoek gestart.

Al eerder werd duidelijk dat oud-president Trump na zijn ambtstermijn nog honderden stukken thuis had liggen. In die documentatie was informatie over nucleaire wapens van andere landen opgenomen. In tegenstelling tot zijn opvolger Biden verzette Trump zich tegen de overdracht aan het archief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl