Rutte en Biden op een NAVO-top in Madrid
NOS NieuwsAangepast

Rutte en Hoekstra volgende week naar Amerikaanse president Biden

Premier Rutte en minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken gaan volgende week naar Washington voor een bezoek aan de Amerikaanse president Biden. Dat melden Haagse bronnen. Het is de eerste keer dat Rutte en Hoekstra Biden ontmoeten in het Witte Huis.

Belangrijkste onderwerp van het gesprek aanstaande dinsdag is de oorlog in Oekraïne. Maar ook de economische betrekkingen staan op de agenda. Nederland is al langer een belangrijke investeerder en handelspartner van de Amerikanen.

Nederland en de VS organiseren, samen met drie andere landen, de 'democratie-top' die in maart plaatsvindt. In zijn dagelijkse persconferentie in het Witte Huis zei woordvoerder Ned Price dat deze top ook ter sprake zal komen tijdens het bezoek.

Rutte was in 2019 voor het laatst in het Witte Huis, toen hij een ontmoeting had met president Trump. Op een NAVO-top in juni vorig jaar erkende Rutte dat de samenwerking met Trump "soms wat ongemakkelijk was".

Rutte zei eerder ook dat door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU ons land "een bijzondere rol" als wellicht "het meest trans-Atlantische land van de EU" heeft.

Banden aangehaald

Tijdens de regering-Trump verslechterde de relatie tussen de Verenigde Staten en landen van de EU. Trump zei weinig waarde in de NAVO te zien en stelde de Amerikaanse handelsbelangen voorop. Ook nam hij maatregelen die de Europese staalindustrie troffen.

Onder Biden zijn de banden met de EU weer aangehaald. De Russische invasie in Oekraïne heeft dit versterkt. De VS en EU steunen de regering in Kiev op grote schaal met wapens en geld. Daarbij wordt nauw samengewerkt.

Biden houdt op economisch vlak wel een deel van het beleid van Trump aan. Washington kwam vorig jaar met een paar honderd miljard dollar aan belastingvoordelen en subsidies voor groene technologie uit de VS. Volgens sommige EU-landen is dat ongeoorloofde staatssteun. De Europese landen vrezen dat bedrijven naar de VS vertrekken om te profiteren van deze Amerikaanse financiële voordelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl